Ausztriai városok

Kismarton (Eisenstadt)

Kismarton szabad királyi város, 1925 óta Burgenland tartomány fővárosa, a Lajta hegység déli lejtőjén fekszik.

Ausztria legkisebb tartománya. Lakosainak száma mindössze 14 000. Már a rómaiak idején település volt, az Árpádok pedig őrhelyként tartották számon.
Várossá 1373-tól fejlődött a Kanizsai család alatt. Nagyobb jelentősége a 17. században alakult ki, amikor az Esterházy család itt építette ki központját.

A városban barokk stílus dominál, a nyugodt utcákon többnyire hangulatos polgárházakat láthatunk.
A mai belváros megnyerő képe a 17. század második feléből származik, a 2-3 emeletes házak, barokk homlokzatok, melyek sok helyen késő gótikus boltozatokat takarnak, és egy virágzó polgári kultúra tükre.
Városháza Főtér
A középkori építészeti emlékek, mint a városfal és a lőportorony maradványai harmonikusan illeszkednek a város építészeti együttesébe.

 

Haydn város:
Joseph Haydn neve elválaszthatatlan Kismartontól.
1761-től kezdve több mint negyven évig működött Haydn mint karmester az Esterházy hercegek udvarában. Itt írta művei nagy részét.
Az emlékét mind a mai napig megőrző helyek a várossal való szoros kapcsolatról tanúskodnak.
Joseph Haydn néhai lakóháza egy csodálatos kiállításnak ad othont. eredeti kéziratok, korabeli hangszerek és egyéb emléktárgyak, valamint videók és zenefelvételek együtt nyújtanak képet a nagy zeneszerző életéről és műveiről.

 

Esterházy Kastély:
Burgenland legjelenősebb kulturális műemléke, Eisenstadt városának jelképe, mely több mint 300 évig a hercegi család fő lakhelye volt.
Az Esterházy udvar zenei élete Joseph Haydn kismartoni tevékenységével érte el csúcspontját.
A kastély az egykori nemesi udvari élet középpontja sok művész értékes alkotásának szintere.
A Haydn terem, a kastély legszebb terme és egyben Európa egyik legjobb akusztikájú hangversenyterme ad méltó otthont sok felejthetetlen zenei eseménynek.
Az Esterházyak zenei hagyományait kívánják folytatni a kastélyban rendezett matinék. E rövid hangversenyek lehetővé teszik Haydn műveit ott hallgatni, ahol először csedültek fel.

A kastély egyedülálló módon egyesíti a barokk csillogást a klasszicista szigorral és az osztrák biedermeierrel.
Eszterházy kastély Eszterházy kastély
Az épületben idegenforgalmi iroda is helyet kap. A gloriettel és narancsházzal rendelkező kastély parkja eredetileg franciapark volt, de a 19. század végén angol stílusúvá alakították.
A Kastélytól keletre van az óváros, a Hauptgassen lévő Stadthaus-zal.

Bövebben...

 

Hegyitemplom (Bergkirche):
Felsőhegy városrész nevezetessége a Hegyi templomegy edülálló szépségű Kávláriával és a Haydn-mauzóleummal, amely a nagy zeneszerő utolsó méltó nyughelye.
A Hegyi templomot az Esterházy hercegek építtették 1715 és 1722 között és a legismertebb búcsújáróhelyek közé számít.
Legrégebbi része az a kápolnarendszer, melyet Nierinck Felix ferences szerzetes Esterházy Pál herceg megbízásából 1701 és 1711 között. A folyosókkal összekötött kápolnákban életnagyságú szobrok jelenítik meg Krisztus szenvedéseit.
A Hegyitemplom központi részét a Sarlós-Boldogasszony templomot 1803-ban építették.
A templomból nyíló 1923-ban épített mauzóleumban van eltemetve Joseph Haydn zeneszerző.
Ausztria info 2010-2016