Ausztria tavai

Burgenland

Fertő tó A bécsiek tengere, így is nevezik a Fertő tavat. Ausztria legnagyobb tava, ráadásul még enyhén sós is.
Rechnitz (Rohonc) tóAz Írottkő Nemzeti Park közepén található, 300 méter hosszú, 100 méter széles és 7 méter mély. Meleg nyári napokon a vízicsúszda, a vízitrambulin, a játszóterek gondoskodnak a pihenésről.

 

Bécs

Alte Donau Az Öreg-Duna ág 100 évvel ezelött jött létre a Duna szabályozásakor.
Neue Donau (Új Duna) A bécsiek szabadidős paradicsomában az Új-Dunánál 42 kilométernyi homokos, kavicsos vagy füves strand, fürdésre alkalmas öblök, labdázó helyek és játszóterek, egyenes futó-, görkorcsolya pályák, csónak-, kerékpár és szörfkölcsönzők, kiterjedt nudista területek, bárok, kávézók és éttermek várják a látogatókat.
Az Új Duna gyakorlatilag egy hosszúkás tó.

 

Alsó-Ausztria

Lunzer seeAlsó-Ausztria egyetlen természetes tava a Mostviertelben található kristálytiszta vizű Lunzer see.
ErlaufseeA Stájer határ közvetlen közelében található nagyszerű kirándulóhely az Erlaufsee, melyet Mariazellből a történelmi kisvasúttal lehet megközelíteni.
Ottensteiner és DobraA mesterségesen létrehozott ikertavakat, az Ottensteiner és Dobra víztározót vadromantikus, erdős területek veszik körül a Waldviertelben, fölöttük Dobra várának romjai található.

 

Felső-Ausztria

AtterseeAz Attersse jellege kettősnek mondható, mivel déli oldala igazi jéghideg alpesi tó, északról viszont dombok és legelők övezik. Az Attersee kristálytiszta vizében 20 méterig is le lehet látni.
TraunseeA vitorlázók körében méltán népszerű a Traunstein-hegység sziklái által szabdalt partvonalú Traunsee. A Traunsee 191 méteres mélységével Ausztria legmélyebb tava.
MondseeSalzkammergut felső-ausztria részének legmelegebb tava a Mondsee és védett szomszédja az Irrsee.
Holzöstersee - Höllersee - Heratingersee Az Ibmer Moor elnevezésű mocsárvidéken, az Inn felső folyásánál kialakult tóhátságon ez a három lápos tó található.
Vizük már az előszezonban is kellően meleg, fürdőzésre kiválóan alkalmas.

 

Salzburg

Wolfgangsee A tó 10 km hosszú, 2 km széles, 114 méter mély. Délről az Osterhorn-hegycsoport, északról a Höllengebirge határólja. A környék legnagyobb hegye az 1783 méter magas Schafberg.
Salzkammergut Salzburg tartomány területén helyezkedik el.

Fuschlsee A kristálytiszta vizű, idillikus öblökkel tarkított Fuschl-tó kiválóan alkalmas fürdésre és vízisportokra. A Fuschl-tó strandján óriáscsúszda, fűtött vizű kültéri medence, nagy napozórét, fitnesszrészleg, szauna és sok más várja a vendégeket.
Salzkammergut Salzburg tartományhoz tartozó vidékén terül el, egyike a csodálatos salzkammerguti táj 76 tavának.

Hintersee Salzburg tartomány északkeleti részén elhelyezkedő tó. Nevezhető a Fuschlsee kistestvérének, 1,5 kilométer hosszú és mintegy 700 méter széles.
Zellersee A hegyek közé ékelődő Zellersee partjáról lélegzetelállító kilátás nyílik a Hohe Tauern Nemzeti Park sziklaóriásira.
A Zeller See partjáról induló sírégió nem csak télen de nyáron is gyönyörű panorámát kínál.

 

Stájerország

Altausseer See Az Altausseersee az egyik legcsodálatosabb tó Salzkammergutban. Vize kristálytiszta, átlátszó, kissé sötét kék színű. A tó 3km hosszú és 1 km széles, a tavat tápláló vizet a környező hegyek kőzetei szűrik.
Grundlesee Az impozáns látványt nyújtó, a Holt-hegység lábánál elterülő Grundlsee-t a Stájer tengerként emlegetik.
Toplitzsee A Toplitz-tó 2 kilométer hosszú, mintegy 400 méter széles, és helyenként 103 méter mély.
Egy legenda szerint valami régen elsüllyesztett, mesés kincst rejt.

 

Karintia

Wörthi-tó Ausztria nagy tavainak egyike, a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava.
Tengerszint feletti magassága 440 méter. A tó hossza 16 km, szélessége átlagosan 1,6 km. Mélysége 84-85 méter.

Millstatti-tó A tó hossza 12 km, szélessége 2 km, 588 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A Millstatti-tó Karintia második legnagyobb tava, talán a legmelegebb is.
Ossiacher See Enyhe klímája és vizének kellemes hőmérséklete fürdőzésre csábít, de emellett változatos szörfözési, vízisízési, ejtőernyőzési és parasailing-kínálattal, valamint Karintia leghosszabb vízi csúszdájával várja a vállalkozó kedvűeket.

 

Tirol

Achensee A gleccser táplálta Achensee Tirol legnagyobb hegyi tava. Az Achensee és környéke rengeteg természeti élményt tartogat a kirándulóknak. Az Achensee átlagosan 19 fokos vízhőmérsékletéről illetve Eben és Pertisau szép strandjairól híres.
Heiterwangersee A Heiterwanger tó egy tiszta hegyi tó, ami 1000 méter magasan fekszik és 75 méter mély. A 3 km hosszú Heiterwanger See és a 6 km hossszú Plansee együtt - melyeket egy csatorna köt össze - Tirol legnagyobb vízterületét alkotják.
Tristachersee Kelet Tirol egyetlen füdőzésre alkalmas tava a Lienzi Dolomitok lábánál fekszik, Lienztől 4 km-re.
Hintersteiner See A Hintersteiner See a Wilder Kaiser Természetvédelmi terület része.

 

Vorarlberg

Bodensee Közép Európa harmadik legnagyobb tava. Vize három ország, Ausztria - Németország - Svájc területén terül el.
Seewaldsee Rendkívül mély és kereken 1200 méter magasan fekszik, hőmérséklete mégis kellemes, fürdőzésre alkalmas.

 

Ausztria különlegessége, hogy itt hegyek és tavak igen gyakran egymás közelében találhatóak.
Kristálytiszta tavakat Ausztriában mindenhol talál, a hegyekben és a síkságon egyaránt. Bécs városában pedig úszásra és sportolásra ott a Duna-sziget.
Ausztria info 2010-2016