5 Fingers (5-Ujj) kilátó

A Hohe Dachstein 2995 méteres magasságával a Dachstein-hegység legmagasabb hegycsúcsa, egyben Felső Ausztria és Stájerország legmagasabb pontja.
A hegycsúcsközeli régióban hét gleccser is található, melyek sajnos 1850 óta folyamatosan fogynak és időközben már elveszítették a felszínük 50 százalékát. Egyedülálló alpesi panorámát kínál a Dachsteinról a Krippenstein fennsíkon található (5fingers) 5 Ujj kilátó és túracélpont. Ez az Alpok egyik legbámulatosabb kilátópontja, mely hasonlít egy nyitott tenyérhez. A lelátóból öt stég nyúlik ki a 400 méter mély szakadék fölé.

5 újj kilátó
5 Ujj Kilátó © Yuriy Buriak
5 újj kilátó
5 Ujj Kilátó

A kilátó mindegyik ujja egy különlegesség, mind különböző kialakítású, egyenként 4 méter hosszúak. Az egyik stég(ujj) alja teljes egészében üvegből készült, így semmi sem zavarja meg a tökéletes kilátást, nagyszerűen rálátni a 400 méterrel lejjebb fekvő Krippenbrunn településre.

Egy másik stégen nagyméretű fém képkeret található, amibe a látogatók beleállhatnak és fotókat készíthetnek. A középső a nagyközönség elől elzárt, ez egy trambulinban végződik, melyet időnként a bázisugrók használják.

Egy következő stégnek lyuk található az alján, ezzel könnyyítve a kilátást lefelé. Az utolsó végében pedig távcsővel nézelődhetünk. A kilátóból tökéletes a panoráma Hallstatt települése, a Hallstatti tóra, valamint a belső Salzkammergutra.

5 újj kilátó
5 Ujj Kilátó - Hallstatti tó
5 újj kilátó
5 Ujj Kilátó - Panoráma

Az 5 Ujj kilátó éjfélig ki van világítva, így még este a távolból is látható. A legtöbb kilátóval szemben használata ingyenes.