Alsó-Ausztria

A Bécs körüli tartomány
Alsó-Ausztria a várak, kastélyok, kolostorok, természeti parkok, élményvilágok, múzeumok, hegyi vasutak és hajóutak tartománya.
A Bécs körüli tartományban két olyan nevezetesség is van, amely a Világörökség része:
A Semmering-bahn kisvasút és a Wachau (Duna-völgy).


Területe: 19 177 km2 (Ausztria legnagyobb tartomány)
Tartományi székhelye: Sankt Pölten
Legmagasabb pontja: Schneeberg, 2075 méter
Települések száma: 573

Megközelítés:
Autóval: az A1, A2, A3-as autópályán.
Vasuttal: A nemzetközi vonatok Amstetten, St. Pölten, Bécs, St. Valentin, Wr. Neustadt, Bruck és Hohenau városokban állnak meg.
Repülővel: Wien-Schwechat repülőtér.

Fontosabb települések: Sankt Pölten, Absdorf, Bad Schönau, Fallbach, Krems, Laxenburg, Leiben, Melk, Mödling, Puchberg am Schneeberg, Rabensburg,

Alsó-Ausztria nemcsak a legnagyobb osztrák tartomány, egyben az ország történelmi középpontja is. Hihetetlenül sokszínű, csupa harmónia és csupa ellentét. A lehető legváltozatosabb üdülési formák és lehetőségek földje.
A természet, a kultúra, a művészet, a múzeumok, a kolostorok, a kastélyok és várak mind remek kikapcsolódást nyújtanak.
A több mint 250 kirándulóhellyel és látnivalóval büszkélkedő tartomány bármilyen időtartamú üdülés (akár csak egy nap) eltöltésére is ideális.

Az Alsó-Ausztriát nyugat-keleti irányban kettészelő Duna mentén és a Bécsi-erdőben az érintetlen természet és jelentős kulturális emlékek ejtik ámulatba a vendégeket.
Itt található a császári fürdőhely, Baden is, ahol a uralkodócsalád gyakran és szívesen időzött.
A Mostviertel és a Bécsi-Alpok vidéke jobbnál jobb sport és szabadidős programokat kínál télen-nyáron egyaránt.
A Duna és az Alpok között elterülő Mostviertel régió valóságos üdülőparadicsom, kalandos felfedezőutakra, hegyi túrákra, kellemes családi vakációra csábító uticél.
A leglátványosab túraútvonalak közé tartozik az Ötschergräben szakadékokkal szabdalt kanyonrendeszere, és az Ötscher-Tormäuer Natúrpark, melynek bejáratánál található Annaberg

Alsó-Ausztria hat legfontosabb üdülőrégiója

1, A Duna Alsó-Ausztriai szakasza:

A Duna 286 kilométert tesz meg Alsó-Ausztriában. A tartomány nyugat szélétől a keleti országhatár felé haladva átszeli a nagy történelmi jelentőségű Nibelungengau és Wachau vidékét, a Wagram lankás dombjai és a tullni-medence tágas síksága között kanyarog, majd Bécs városát elhagyva a vadregényes, barokk és ókori emlékeket őrző, lenyűgöző carnuntumi ártéren terül szét.
A Wachau, azaz a Melk és Krems közötti, kereken 30 km hosszúságú Dunavölgy 2000 óta a világörökség része.

2, Bécsi-erdő: (Wienerwald)

Legföbb látnivalói a Laxenburgi kastély grandiózus parkja, egy stílusokat bemutató osztályterem a berndorfi iskolában, a hinterbrühli tavas barlang és a 30 000 rózsatövet számláló badeni Doblhoffpark. A Bécs közvetlen közelében lévő, sűrű erdővel borított, vadakban gazdag régió a középkortól egészen a 18. század közepéig az úralkodók szigorúan őrzött vadászterülete volt, ahová az illetéktelenek a lábukat sem tehették be. A 135 000 hektáros vadas paradicsomot II. József császár nyitotta meg alattvalói előtt, akik nagyra értékelték és megbecsülték a fejedelmi adományt.

3, Bécsi-alpok

Az Alsó-Ausztria déli részén található régió mesés hegyvilág.
Ausztria legmagasabban közlekedő fogaskerekűje a Schneeberg (2075 m) csodás hegyi világába kalauzolja el a látogatókat. A Szalamandrával vagy a hagyományörző gőzmozdonnyal Ausztria legmagasabb hegyének csúcsára, csaknem a fellegek közé vezet az út. Az érintetlen természet és a csodás hegyvidék igazán különleges élményeket kínál.

4, Mostviertel

A duna és az Alpok között elterülő régió valóságos üdülőparadicsom.
Április végén virágzik a temérdek mustkörtefa. Csak Amstetten körül 300 000 darab van belőlük. A körtemust köré páratlan ínyenc kultúra szerveződött, amely a kulináris finomságok mellett számos turisztikai csemegét is kínál a vendégeknek. A lédús gyümölcshöz kötödnek a látni és kóstolnivalók, a kerékpárutak, a mustkimérések, a mustbárók és még rengeteg élmény.

Minnél délebbre megyünk a Mostviertelben, annál keményebb tájképpel találkozhatunk.
Az Ötscher, a Hochkar és Dürrenstein hegyvilága igazi vad alpesi terep bizarr sziklaformákkal, szédítő mélységű szurdokokkal, tajtékos vizekkel.
Ma a Mostviertel a déli része a túrázók és a hegyi kerékpározók eldorádója. A leglátványosabb túraterepek közé tartozik többek között az Ötschergräben szakadékokkal szabdalt kanyonrendszere, az Ötscher-Tormäuer Természeti Park kedves hegyi legelőivel és a vadromantikus Mendlingtal , ahol Közép-Európa utolsó működőképes faúsztató berendezése látható.

5, Waldwiertel

A Waldviertel hatalmas erdőségeiről kapta a nevét. Az erdők mellett azonban számos más csodálatos képződmény is díszíti. A látogatók többsége a több mint 1000 kristálytiszta folyó és állóvíz, a fjordokra emlékeztető tórendszer, a festői lápvidékek és pusztaságok és nem utolsó sorban az óriási, titokzatos gránittömbök miatt keresik fel a Waldviertelt.
A természet itt érintetlenebbnek, erősebbnek és csendesebbnek tűnik, mint bárhol máshol.
Az idelátogatók Ausztria egyetlen határokon is átnyúló nemzeti parkjában (Thayatal-Podyjí) vagy a hét természeti parkban, de ezeken kívül számtalan más helyen is páratlan természeti élmények részesei lehetnek. A személyes tapasztalatok valószínűleg megerősítik, hogy a Waldviertel alighanem Ausztria egyik legegészségesebb régiója.

6, Weinviertel

A Weinviertel régió a borról kapta a nevét. Az itt élő 14 000 szőlősgazda állítja elő a teljes osztrák bortermelés egyharmadát. A bor nemcsak egyszerű névadó, vagy fontos gazdasági tényező,
a bor a régió lelke és mozgatója, megtalálható mindennek a hátterében és a mélyén.
Ez szó szerint igaz, hiszen nincs a Weinviertelben olyan település, melynek ne lenne földbe vájt pincesora.
A bicikliutak mentén festői szőlőskertek, romantikus pincesorok, szépséges várak, kastélyok és múzeumok sorakoznak. A 13 szőlő és borfajtáról elnevezett kerékpáros túraút kereken 760 km-t jár be a Weinviertel területén.
A Weinviertel keleti felén is akad érdekes látnivaló bőven. A Niedersulzi szabadtéri múzeum rendkívül részletes és eredeti formában tárja a látogatók elé az iparosítás előtti idők weinvierteli településeinek életét.

A Bécs körüli tartományban 7 nagy, összesen 1000 kilométer hosszú kerékpárút vezet festői, vadregényes folyóvölgyekben, többek között a Duna mentén is.

Várak és kastélyok

 • Aggstein romjai: kedvelt kirándulóhely a Wachauban, a Duna partján, fantasztikus kilátással
 • Dürnstein várromjai: itt a Wachau közepén raboskodott a 12. században Oroszlánszívű Richárd angol király.
 • Greillenstein kastélya: reneszánsz kastély Horn mellett árkádos udvarral, kiállításokkal, rendezvényekkel.
 • Heidenreichhstein vára: középkori vízi vár a Waldviertelben, felhúzható hidakon át lehet megközelíteni.
 • Hof kastélya: Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciája Hainburg mellett. Díszterem, feényűző lakosztályok, barokk teraszos kert pavilonokkal és szökőkutakkal.
 • Kreuzenstein vára: középkori alapokra épült 19. századi erődítmény, Bécs környékének egyik népszerű kirándulóhelye. Sasröptetés.
 • Gozzo-Burg: a legrégebbi, városon belül emelt, nem egyházi rendeltetésű gótikus épület az Alpoktól északra, Krems központjában. A várban élménytúrák.
 • Laxenburgi kastély: az egyik legimpozánsabb kastély Európában. Kastélyparkja a XVIII.-XIX. századi kertépítő művészet egyik legszebb példája.
 • Mayerling: egykor vadászkastély volt a Bécsi-erdőben, ma kolostor. 1889-ben itt lett öngyilkos Rudolf trónörökös.
 • Rapottenstein vára: Ausztria egyik legjobb állapotban fennmaradt vára Zwettl közelében, a román, a gótikus és a reneszánsz stílus jegyeivel.
 • Riegersburg kastélya: Alsó-Ausztria legjelentősebb barokk kastélya Hardegg mellett. Pompás dísztermek, főúri konyha.
 • Rosenburg kastélya: Horn közelében pompázó, fényűzően berendezett reneszánsz kastély, román kori alapokkal. A kastély udvarán lovagi torna terep, ragadozómadár bemutató.
 • Schallaburg: reneszánsz kastély Melk vonzáskörzetében. Árkádos udvar terrakotta mozaikkal, lovagitorna-terep, kiállítási központ.
 • Weitra kastélya: reneszánsz kastély Zwettl szomszédságában, szépséges árkádos udvar, kastélyszínház, sörfőzőmúzeum.

Klosterneuburgi apátság

A Klosterneuburgi kolostor Ausztria egyik legjelentősebb kulturális és szellemi központja.
Itt található az ország legrégebbi pincészete is. A kolostort a nyolc szoboroszloppal diszített, pompás barokk Salaterrena teremből induló tematikus vezetések keretében lehet bejárni. Az egyházi és császári körséta a világhírű Verduni oltárral és a IV. Károly császár barokk stílusú szobáival büszkélkedő csodás apátságon át vezet.

Klosterneuburgi apátság
Az apátság közvetlenül a Duna partján található. Lehetőség van saját termésű, díjnyertes minőségi borok kóstolására is.