Bécs

Bécs az Osztrák Köztársaság fővárosa és Bundesland Wien néven önálló tartományi jogokkal rendelkező város. Az ország tudományos és kulturális fellegvára.

Bécs természetes utak csomópontjában alakult, s már a római korban (Vindobona) lakott település volt. Európa egyik legjelentősebb zenei központja.
Igazi császárváros, melynek megfelelően számos kastéllyal és megszámlálhatatlan palotával büszkélkedhet.
Itt található a Hofburg, amely egykoron a Habsburg uralkodók palotája volt.

Bécs történelmének megfelelően igazi kulturális fellegvár. Közel száz múzeuma telis-tele műkincsekkel, értékekkel.
Nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye (New York és Genf mellett).

Területe: 414,9 km2
Kerületei: 23 kerület
Népesség: 1 705 000 Fő
Tengerszint feletti magasság: 190 méter
Távolság Budapesttől: 245 km
Időeltolódás: 0 óra

A város nevezetessége a Királyi Kápolna, ahol a híres Bécsi Fiúkórus énekel, a Nemzeti Könyvtár, és az Öreg Hangszerek Gyűjteménye is. A Szépművészeti Múzeumban számos híres festő képe megcsodálható.
A város nevezetes barokk kastélya a Schönbrunn, amely Mária Terézia egykori otthona volt, és ahol Mozart élete első koncertjét játszotta.
Schönbrunn ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága, mely Bécs Hietzing nevű kerületében található.

Bécs különleges hangulatát pezsgő művészi és kulturális élete mellett nagy múltú kávéházainak, városszéli borkiméréseinek, gyönyörű templomainak és tarka-barka piacainak, bevásárló utcáainak is köszönheti. Meglepő és nagyvárosi viszonylatban igen ritka, hogy ennyi és ilyen nagy méretű zöld terület áll a pihenni, levegőzni vágyok rendelkezésére.
Különösen kedvelt kirándulóhely a közel bécsi erdő, a Práter romantikus ösvényei, és a szabadidő paradicsomnak is nevezhető Duna sziget (Donauinsel).


Várak és kastélyok Bécsben

Ausztria tele van csodállatos várakkal és kastélyokkal, természetesen ez alól bécs sem kivétel.

Hofburg

Hofburg ma az államelnök hivatalának ad otthont, 1918-ig az osztrák császárok palotája volt. Legszebb részei a 13. században épültek. Számos múzeum található itt, pl az Ezüstkamra és a Sisi Múzeum, a Spanyol Lovasiskola és a díszterméről is híres Nemzeti Könyvtár.

Hofburg

A Hofburg eredetileg egy középkori vár volt, eredetileg erődítménynek tervezték, de erre ma már csak a várkápolna emlékeztet.


Belvedere

Savoyai Jenő herceg barokk kastélya két részből áll (Felső és Alsó Belvedere), itt működik a Belvedere Osztrák Galéria is. Belvedere egyike a világ legszebb és legjelentősebb múzeumainak és Bécs legkimagaslóbb látnivalói közé tartozik.

Belvedere Belvedere
A gyűjteményének legimpozánsabb darabjai Gustav Klimt festményei, köztük a Csók és a Judit. A kastélyt J. L. von Hildebrandt tervezte, mely Bécs 3. kerületében található.
Bövebben...

Schönbrunni kastély

A Schönbrunni kastély egy fejedelmi épületegyüttes hatalmas kertekkel, Európa egyik legjelentősebb barokk építészeti emléke. A kastély világörökség része. Itt működik Európa egyik legmodernebb állatkertje.
A barokk stílusú császári rezidencia Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága. Európa egyik legnagyobb és legszeeb barokk stílusú építménye.
Schönbrunni kastély Schönbrunni kastély
A kastély Bécs Hietzing nevű kerületében található. A kstély látogatása, a hatalmas park bejárása, az állatkert megtekintésére gyakorlatilag egy egész napos program, tehát önálló kirándulás keretében érdemes megtekinteni.


Apátságok és kolostorok:
Ausztria kolostorai és apátságai nemcsak szilárd kőépítmények, amelyek kiálták az idő próbáját. Letűnt korok kultúráját őrzik, építészeti és kulturális kincseket.

  • Kapucinusok kolostora: Egyszerű épület a 17. századból. A császári kriptában 12 császár és 16 császárné nyugszik, közöttük I. Erzsébet (Sisi) is.
  • Schottenstift: A Bencés apátság a 12. századból származik, a templom a 17. századból, a múzeumban több évszázad műremekei.


Stephansdom: (Szent István székesegyház)

A Stephansdom a világ egyik legszebb gótikus temploma, mely Bécs belvárosában a Stephansdom-negyedben található.
Az első keresztény vértanúnak szentelt székesegyház. Eredetileg egy román templon állt a helyén, IV. Rudolf 1359-ben alkítatta át a mai gótikus épületté. A bécsbe érkező turistának érdemes megcsodálnia a nyugati homlokzat román stílusú tornyait, és gótikus stílusú rózsaablakokkal díszített oldalkápolnáját. A Stephansdom legrégebbi részei a 13. században épített Óriáskapu (Riesentor), valamint a Pogánytornyok (Heidentürme).
Az épület kiemelkedő dísze a mázas cseréptető, mely a Habsburg címert ábrázolja.

A bécsi Szent István Székesegyház hossza 101 méter. Déli tornya 137 méter, még északi tornya csak 60 méter magas. A tornyokat eredetileg ikertornyoknak szánták, de nem készültek el, így az északi torony csak fele olyan magas, mint a déli.
A déli toronyból lehetőség van a kilátás megtekintésére, ahová 347 lépcsőn keresztül lehet feljutni.


Parlament:

Az osztrák Parlamentet 1874 és 1883 között épült, görög stílusban Theophil Hansen tervei alapján. A épület a bécsi kiskörúton, azaz a Ringen található.
A főbejárat előtt az Athéné-kút látható, melynek csúcsán Pallas Athéné szobra található.
A szökőkút csak húsz évvel a Parlament épületének befejezése után került mostani helyére, 1902-ben avatták fel a Karl Kundman által megálmodott monstrumot. Az épület körülbelül 13,500 négyzetméter alapterületű, melyet eredetileg más funkcióra terveztek.
A XIX. században a Birodalmi Tanács ülésezett itt, amely két kamarából, képviselőházból és felsőházból állt, ezért két nagy ülésterem került kialakításra.
A Rathausban alakult meg a második köztársaság első kormánya.

Bécsi parlament Bécsi parlament
A Parlament belső termei közül igazi látványosságnak számít a márványpadlós előcsarnok. A Parlament épülete belül is látogatható, akár idegenvezetéssel is, azokon a napokon amikor nem üléseznek a politikusok.


Bécsi városháza (Rathaus):

A bécsi városháza 1872-1883 között épült neogótikus stílusban, Friedrich Schmidt tervei alapján.
Legmagasabb tornyának tetején (98 méter) áll a három és félméter magas városháza vaslovagja (Eiserner Rathausmann), ami bécs egyik szimbólumává vált.
A Rathaus-hoz hét udvar tartozik, mely kiváló helyet biztosít különböző kulturális programok megrendezésére. Az épületben található az Városi és az Állami könyvtár, valamint a levéltár.
A városháza mellett szobrok találhatók azokról a személyekről, akik fontos szerepet töltöttek be bécs történetében.
A épület legpompásabb eleme a Rathaus egész hosszán átfutó díszterem, az úgynevezett Festsaal.

Rathaus - városháza Rathaus - városháza
A városházáz este gyönyörűen kivilágítják, amit mindenképpen érdemes a Bécsbe érkező turistának megcsodálnia.


Múzeumok Bécsben

Bécs a múzeum kedvelők paradicsoma, közel száz múzeum található a városban, melynek többsége a Múzeum negyedben található. A Természettörténeti Múzeumtól a Villamos Múzeumig Bécs nagy választékot kínál minden területre.

Múzeum negyed

A Bécsi Múzeum negyed (Museumsquartier), az egykori császári lovardából kialakított létesítmény területén több kulturális intézmény található.
A múzeum negyed egy komplett városrész több múzeummal. A múzeumi negyedben, a hagyományörzés és a modernizmus jegyében extravagáns ülőalkalmatosságok töltik meg a múzeumok közti tágas teret.

Közel 70 ntézményével a világ egyik legnagyobb kulurális komplexumaként tartják számon.


Albertina:

Az épület érdekes nevét Albert szász-tescheni hercegről kapta a nevét. 1801-1804 között Mária Terézia veje, Albert herceg számára készült. Az Albertina nevet 1921 óta viseli az épület és a gyűjtemény. A múzeum a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb grafikai gyűjteményének ad otthont, többek között körülbelül 65 000 rajznak és több, mint egymillió rézmetszetnek. Állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők. A város legnagyobb Habsburg lakópalotájaként 21 bútorozott díszteremnek ad otthont. Ezzel Európa legértékesebb klasszicista stílusú palotái közé tartozik. Az épület térbeli és reprezentatív központja a Múzeumterem, melynek mindkét oldalát uralkodói apartmanok szegélyezik.

Albertina múzeum Albertina múzeum

Az összes jelentős művészeti korszakból találunk itt rajzokat olyan művészektől mint, Raffaelo, Michelangelo, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Rubens, Manet, Delacroix, Klimt, Cézanne, Schiele, Picasso.


Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum)

Az épületben harminckilenc termen sétálhatunk keresztül, s tekinthetjük meg a földtani, természettudományi, és régészeti alkotásokat felvonultató gyűjteményt.
A múzeum 2001-ben a világ tíz legértékesebb múzeumának megtisztelő címének elnyerésében részesült. A múzeum 1748-ban épült Semper és Karl von Hasenauer építészek tervei alapján, a Szépművészeti múzeum ellenpárjaként.
A Természettudományi Múzeum ma több mint 200 millió kiállítási tárgyat számlál, a legrégebbi állományok több mint 250 évesek.

Természettudományi múzeum Természettudományi múzeum
A világon elsőként a bécsi Természettudományi Múzeumban állhat szemtől szembe egy terrormadárral a nagyközönség. A Bécsben bemutatott terrormadár a Paraphysornis nemhez tartozik és mintegy 25 millió évvel ezelőtt élt Dél-Amerika területén.

Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum)

Az évente másfél millió látogatót fogadó épület története a 19. század végére nyúlik vissza. 1891-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt az olasz reneszánsz stílusában épített múzeum, ahol a Habsburgok hatalmas mennyiségű művészeti kincset halmoztak fel. A tárlat jelentős részét a flamand, holland, itáliai, francia, spanyol, angol, valamint német művészek által készített festmények adják. Az itt található kollekció az egyik legnagyobb Egyiptomi Közeli-keleti gyűjtemény a világon, mindegy 12 000 tárgyat tartanak számon. A egyiptomi tárlat darabjai a korai dinasztiák időszakából származnak és közel 4 ezer évesek, a gyűjteményt négy különböző részre osztották. Ókori görög és római gyűjtemény 2500 állandó kiállítási tárggyal rendelkezik.

Szépművészeti múzeum Szépművészeti múzeum
Szépművészeti Múzeum épülete kisértetiesen hasonlít a Természettudományi Múzeum épületére. A múzeumba látogatók időszakos kiállításokat is megtekinthetnek.

Bécs további látnivalói

Práter (bécsi vidámpark)

A bécsi Práter egy modern élménypark, mely 250 féle szórakozási lehetőséget kínál. A múlt század óta üzemelő vidámpark ma Európa egyik legjobban felszerelt high-tech vidámparkja. Megtalálható itt a világ legnagyobb körhintája (117 méter magas), a világhírű Óriáskerék, a extrém gyorsaság szerelmeseinek a Ejektion Seat és a Space-Shot, az ifjabb korosztálynak az Eisberg (interaktív utazást tesz lehetővé a jegesmedvék, pingvinek és társaik világába), gokart, motoros hajó, elvarázsolt kastély és még rengeteg szórakozási lehetőség.

Práter Práter
A Práter weboldala: www.prater.at

Mariahilfer Strasse

Bécs legkedveltebb és legismertebb bevásárlóutcája az Óváros és a Westbahnhof között található Mariahilfer Strasse.
A belvárost köti össze a külső Penzing kerülettel. Nagyjából 350 üzlet található az 1,8 kilométer hosszú utcában. Rengeteg üzlet, étterem, szálloda, bár, kávézó, cukrászda, több bevásárlóközpont várja óriási kínálatával az idelátogató vásárlókat.

Mariahilfer Strasse
A bevásárló utca közvetlen közelében nevezetességek is megtalálhatók, mint például a Bécsi Múzeum negyed. Advent idején, szombatonként az utca központi részét sétálóutcának nyilvánítják és lezárják a forgalom elől.

Shopping City Süd:
A Shopping City Süd 1976-os megnyitásakor Európa egyik legnagyobb bevásárlóközpontja volt. 270 ezer m2-es területén 330 üzlet található.
A bevásárlóközpontban gyakorlatilag minden megtalálható, a luxustól a tömegcikkekig. El sem kell hagyni a fedett épületkomplexumot ahhoz, hogy végigmenjünk 1,6 km hosszú üzletközponton.
Az épület 10 000 férőhelyes parkolóval rendelkezik. Évente mintegy 25 millióan látogatnak el a komplexumba és a hozzátartozó mozi-komplexumba.