Albertina Múzeum

Az Albertina Múzeum Bécs városközpontjában található az Albrecht főherceg palotájában.
A múzeum egyesíti a birodalmi hangulatot a képzőművészet remekműveivel. Az Albertinában látható a világ egyik legnagyobb, leggazdagabb grafikai gyűjteménye, mely körülbelül 50.000 grafikát és akvarellt, valamint több, mint egymillió rézmetszetet tesz ki. A múzeum a nevét Albert kázmér hercegről kapta, aki egyben a grafikai gyűjtemény megalkotója volt.

Albertina bécs

Bécs legnagyobb Habsburg lakópalotájaként 21 bútorozott díszteremnek ad otthont. Ezzel Európa legértékesebb klasszicista stílusú palotái közé tartozik. Albert herceg halála után maga az épület és a gyűjtemény is, Károly főhercegre szállt. Jelenleg az éplület és gyűjtemény is az Osztrák Köztársaság tulajdonában van, ahova 1919-ben került a Habsburgoktól.

A múzeum 1996-tól 2003-ig zárva volt a nagyközönség elől, ekközben teljes átalakításon, kibővítésen ment keresztül. Azóta a Albertina Bécs egyik legfontosabb múzeumává vált.


Habsburg dísztermek

Habsburg dísztermek 21 lakosztályt foglalnak magukba, melyek a palota két szintjén helyezkednek el.
Habsburg dísztermeket hajdanán Mária Terézia császárnő lánya, Mária Krisztina hercegnő, később pedig annak örökbefogadott fia, Károly herceg használta. Az épület térbeli központja a Múzeumterem, melynek mindkét oldalát uralkodói apartmanok szegélyezik. Az egykori Habsburg dísztermeket 1920 után kiállító és tárolóhelységként, könyvtárként, valamint irodaként használták. Több évtizedes hanyatlás után, a II. világháborút követően Albrecht Schröder igazgató irányításával kezdődött meg a fontosabb termek, valamint a történelmi homlokzat helyreállítása. A dísztermek az egész folyamán látogathatók.


Állandó kiállítások

Állandó kiállításán az Albertina új, kiállításra szánt gyűjteményében az utóbbi 130 év legizgalmasabb művészeti irányzatait mutatja be:
Az állandó kiállítás első felvonása a francia impresszionizmus, mely Monet, Renoir, Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec és Signac festményeit, pasztellképeit, gouache festményeit mutatja be. A következő fontosabb állomás a német expresszionizmus, mely két művészcsoportot, (A híd, illetve a A kék lovas), vonultat fel.

A szürrealizmus is képviselteti magát, Joan Miró, Max Ernst, valamint René Magritte alkotásaival. Picasso kései képeivel, ill. Jean Dubuffet, Lucio Fontana és Mark Rothko kiállítási darabjaival a 20. század művészetéhez érkezünk.
Az állandó kiállítás utolsó állomását elérve pedig olyan kortárs művészek munkáit csodálhatjuk meg, mint Gerhard Richter és Alex Katz.