Burgenland

Burgenland Ausztria legkeletibb tartománya, mely határos magyarországgal.
Magyar nevén: Őrvidék, Várvidék

Területén található a Kisalföld nyugati része, a Fertő tó vidéke és az Alpokalja ausztriai részének zöme. Burgenland a várak és kastélyok, valamint a termálvizek tartománya, mely bővelkedik a különleges természeti adottságokban. A tartományt elsősorban szőlő és bortermelés, valamint a változatos sportolási lehetőségei miatt kedvelik az idelátogatók.

Székhelye: Kismarton (Eisenstadt)
Legnagyobb városa: Kismarton
Területe: kereken 4000 km2

A tartomány 7 kerületre és 2 városra oszlik:

Nezsideri járás, Ruszt (város), Kismarton (város), Kismartoni járás, Nagymartoni járás, Felsőpulyai járás, Felsőőri járás, Németújvári járás, Gyanafalvi járás.

Fontosabb települések:

Kismarton, Ruszt, Felsőőr, Alsóőr, Nagymarton, Parndorf, Fraknó, Léka, Sopronkeresztúr, Máriafalva (Mariasdorf), Felsőlövő, Németújvár

Burgenland a várak és kastélyok tartománya. A Sopronhoz közeli négy kilóméteres beszűkülése földrajzilag két részre osztja Ausztria legkeletibb tartományát. A déli rész erdőkben gazdag dombvidék. Itt található Burgenland legmagasabb pontja: Kőszegi-hegység (Günser Gebirge) részét képező Írottkő (Geschriebenstein)- 884 méter. Északi fele a Fertő tó körüli termékeny síkság. Északnyugaton a Lajta folyó és a Lajta-hegység képezi a határt. Burgenland jelesebb tájegységei a Fertő-vidék és a Hanság, illetve a Felső-Őrség.

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, Ausztriában a legnagyobb.
A 337 négyzetkilométernyi területből 1/3 rész Magyarországra, a többi része Ausztria területére esik. A Fertő-tó a legnagyobb sóstó Európában, a vize sekély, a vízmélysége állandóan változik, de az egy métert a legtöbb helyen nem éri el. A legmélyebb pontja is alig 1,8 méter, ennek megfelelően az ország legmelegebb vizű tava, hiszen évente 300 napon át éri napsütés.
A tavat övező nádasokban kiváló életfeltételeket és búvóhelyet talál rengeteg madárfaj.
A tavat is magában foglaló Fertő Tavi Nemzeti Park és a hozzá kapcsolódó , 45 sós vizű mélyedést számláló Seewinkel a Magyarországgal közös Fertő kultúrtáj részeként a világörökséghez tartozik.

A pannon síkság peremén elhelyezkedő Burgenland képét még ma is a sajátos hangulatú, idillikus falvak uralják. Ha az ide látogatóknak kulturális igényeik is vannak, akkor elsősorban a komolyzene iránt rajongókat nyűgözheti le a környék.

A mai Burgenlandot három egykori magyar vármegye (Moson, Sopron és Vas vármegyék) nyugati részeinek összeolvasztásából hozták létre. Magyar elnevezése "Várvidék". Az I.Világháború után Burgenland Ausztria része lett. A tartomány lakosságának túlnyomó része német, 10 %-a horvát, 1,5 %-a magyar. Jelentős magyar lakosság csak Felsőőr (Oberwart) és Felsőpulya (Oberpullendorf) környékén található.

Várak és kastélyok:

 • Esterházy kastély: A 17. században épült barokk kastély Eisenstadt városának jelképe, pompás Haydn-termében koncerteket rendeznek.
 • Fraknó (Forchtenstein) vára: a Mattersburg mellett emelkedő, középkori erődítményben
  20 000 kiállítási tárgy és fegyverkamra várja a látogatókat.
 • Güssing vára: Burgenland legidősebb vára a 11. századból maradt fenn. A vármúzeumban 5000 tárgy található. Harangtorony, kilátó.
 • Halbturn kastélya: A Fertő tó közelében álló barokk épület Mária Terézia császárnő uralkodása idejéből való. Kastélypark, kastélypincészet, kiállítások.
 • Lockenhaus vára: a közép-burgenlandi vár 1200 körül épült, ma számos rendezvény helyszíne. Idegenvezetés, szálloda, rablólovag-lakoma.
 • Kittsee kastélya: 18. századi barokk kastély érdekes etnográfiai múzeummal.

Apátságok és kolostorok:

 • Ferences rendi kolostor, Güssing: 17. századi kolostor, értékes könyvtárral.
 • Loretto Kolostor: 17. századi szervita kolostor, Eisenstadt közelében, Mária-kegyhely.
 • St. Michael Ferences kolostor, Eisenstadt: 17. századi fényűzően kialakított templom, az Esterházy család kriptája, Haydn-orgona, egyházmegyei múzeum.