Világörökségek Ausztriában

Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut

Ausztria egyik leggyönyörűbb vidéke. A salzkammerguti táj különlegességét az Alpok-beli fekvésének, 76 tavának, a rengeteg folyónak és pataknak, valamint mészkőhegyeinek köszönheti. Három tartomány, Felső-Ausztria, Salzburg és Stájerország mondhat magáénak egy darabot ebből a csodálatos vidékből.


Schönbrunn

Ausztria leglátogatottabb turisztikai látványossága.
A 200 méter hosszú kastély eredetileg vadászkastélynak épült, melyet Mária Terézia építetett át a végleges formájává. 1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.
Schönbrunn nem csak egy kastély. Ki kell emelni a hozzá tartozó csodálatos kastélyparkot, mely pompázatos építészetével és a kerti terek gazdag sokszínűségével 250 éve szemlélteti Ausztria barokk kertművészetének méltóságteljes hagyományát.
Itt található a világ legrégebbi, máig működő állatkertje, mely 1752. július 31-én nyílt meg.
Schönbrunnban található még Pálmaház, Labirintus, Sivag ház, valamint a Gloriette, ahonnan gyönyörködhetünk Bécs csodálatos panorámájában.


Salzburg

Salzburgnak csak az óvárosában rengeteg látnivaló található, melyek különféle építészeti stílusokat egyesítenek.
Salzburg gazdasága a sóval folytatott kereskedelemre épült. A kereskedelmi bevételek tették lehetővé egy olyan város építését, melyet "Észak Rómájaként " is emlegetnek.

Az óváros legfontosabb látnivalói: Rezidencia tér, Mozart tér, Rezidencia, A Salzburgi Székesegyház, Káptalanok tere, Hohensalzburg, Nonnberg-i Apátság, Régi Piac, Gabonakereskedők utcája, Mozart szülőháza, Ünnepi Játékok Kerülete, Káptalan templom, Ferences templom, Szent Péter apátság.


Fertő tó - Neusiedlersee Kultúrtáj

Az országhatárokon átnyúló Fertő-tó kultúrtájat Ausztria és Magyarország közösen jelöltette a Világörökségi Listára.
A Fertő-tó két ország, Ausztria és Magyarország területén található. Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, Ausztriában a legnagyobb.
A 337 négyzetkilométernyi területből 1/3 rész Magyarországra, a többi része Ausztria területére esik. A Fertő-tó a legnagyobb sóstó Európában, a vize sekély, a vízmélysége állandóan változik, de az egy métert a legtöbb helyen nem éri el. A legmélyebb pontja is alig 1,8 méter, ennek megfelelően az ország legmelegebb vizű tava, hiszen évente 300 napon át éri napsütés.
A tavat övező nádasokban kiváló életfeltételeket és búvóhelyet talál rengeteg madárfaj.


Graz - Stájerország fővárosa

Graz történelmi belvárosa 1999-ben került fel a Világörökségi listára.
Graz az Alpok középső részének keleti lábánál fekszik. A várost a Mura szeli ketté.
Graz neve a szlovén Gradec (váracska) szóból ered, amely a 800 körül itt épült folyóparti várra utal.
A mindössze 473 méter magasan lévő várhegy ma is rányomja bélyegét az egész településre.
A város, a középpontjából kiemelkedő Schlossberg (várhegy) körül épült, amely az óváros fölé emelkedik.

Graz története a keltákig nyúlik vissza. A városról az első írásos említés 1129-ben történik. 1276-ban a Habsbrurgok kezére került, akkorra már erős védőfal vette körül.
1586-ra elindult a város kulturális fejlődése is.
Ma egyrészt idegenforgalmából, másrészt jelentős ipari létesítményei éltetik.


Semmeringi vasút

Felső-Ausztria és Stájerország tartományi határán található, Gloggnitz és Mürzzuschlag között.
A vasút teljes hossza: 41 km.
Szintkülönbség: 460 méter.
Az 1854-ben elkészült vasút 14 alagúton, 16 viadukton, 11 vashídon, és több mint 100 kőhídon halad át. A leghosszabb alagút 1431 méteres, a viaduktok között vannak kétszintesek is.
Ez volt Európában az első hegyi vasút. Kialakítása olyan, amelyben a technika és a természet harmonikus egységet képez, amely a mai napig egyedülálló kultúrtájat eredményez.

Látnivalók a vasút mentén:

Gloggnitz kastély
Múzeum vasút

weboldal: http://www.semmeringbahn.at/


Bécs óvárosaWachau