Dachstein

A Dachstein Ausztria egyik legismertebb hegye, három tartomány, Felső-Ausztria, Stájerország és Salzburg határán fekszik. Stájerország és Felső-Ausztria határán található a Dachstein legmagasabb csúcsa a Hoher Dachstein, mely 2995 méter magas, egyben Felső-Ausztria és Stájerország legmagasabb hegycsúcsa.

A Dachstein nagyobb részét vastag, tömör, szürke, triászkorú mészkő alkotja. Igazi látképe az Enns völgyéből nézve rajzolódik ki. A téli sportokon és a szép kilátáson kívül a Dachstein számos turistaútvonallal is szolgál, emellett Ausztria leghatalmasabb barlangrendszereit rejti a gyomrában.

Dachstein

A Dachstein többé-kevésbé egységes tömb-szerkezetű, tetején kiterjedt fennsíkok alakultak ki, északi és déli oldalán is található síterep, kabinos felvonó, kilátó és jégbarlang. A két hegyállomás, ahonnan a felvonók indulnak légvonalban kb 5 km távolságra fekszenek egymástól.


Dachstein gleccser (déli oldal)

A Dachstein déli oldalán lévő Schladming-Dachstein régióban, 2700 méteres magasságban található Dachstein gleccser egész évben a síelők és snowboardosok kedvelt célpontja.
Stájerország és Felső-ausztria határán terül el, ez a hazánkhoz legközelebb eső gleccser síterep.
A déli fal alatt található Ramsau am Dachstein településről lehet eljutni a völgyállomásra, ahonnan kabinos felvonó visz fel a 2.700 méter magas csúcsra. A völgyállomásig vezető út fizetős ugyan, melyet lefelé kell kifizetni, de a felvonó használata esetén, jegyünket felmutatva az út ingyenes.

St. Wolfgang
Dachstein Gletscherbahn völgyállomás
Parkoló a Dachstein Gletscherbahn völgyállomásánál.
Parkoló a Dachstein Gletscherbahn völgyállomásánál.

Ramsau am Dachstein település Schildlehen városrészénél jobbra fordulva kezdődik a Dachsteinstrasse, mely a felvonóhoz vezet.

Dachsteinstrasse
Fizető kapu a kabinos felvonó felé vezető úton - Dachsteinstrasse.
Dachsteinstrasse
Dachsteinstrasse

A 70 személy szállítására alkalmas felvonó 1700 méteres magasságról 2700 méterig viszi fel az utasokat a Hunerkogel állomásra, nagyjából 10 perc alatt. A két felvonó közül az egyiket egy 10 utasnak helyet adó nyitott résszel szerelték fel, mely igazán különlegessé teszi a felfelé vezető utat.

St. Wolfgang, Kabinos felvonó
Kabinos felvonó

A hegyállomásra felérve található a gleccser síterep, a Sky Walk kilátó, a Függőhíd valamint a Jégpalota.

A Dachstein-gleccser tulajdonképpen 8 gleccserből áll (Hallstätter Gletscher, Großer Gosauer Gletscher, Schladminger Gletscher, Schneeloch Gletscher, Kleiner Gosau Gletscher, Nördlicher Torsteingletscher, Schmiedstockgletscher, Edelgrießgletscher).
Jegének vastagsága helyenként eléri a 130 métert, melyen a valaha mért legnagyobb hótakaró több mint 10 méter volt. A hőmérséklet -30 és +20 celsius fok között változik az év folyamán.
A Dachstein-gleccser kezdőknek is megfelelő síterepén, mely mindössze 4 km, 3 húzólift és egy kétszemélyes ülőlift áll a síelők rendelkezésére.
Itt található a Burton Superpark, melyet a Keleti-Alpok egyik legjobb snowboard parkjaként tartanak számon.

A Dachstein-gleccser az Ski Amadé része. A Mozartról elnevezett Ski Amadé sírégió 25 síterepet és a hozzájuk tartozó településeket foglalja magában. A régiós Ski Amadé síbérlet kb. 760 kilométer lesiklópálya és 270 felvonó használatát teszi lehetővé.

Budapest - Dachstein-gleccser távolság: 530 km.

Függőhíd

A Függőhíd a Dachstein déli fala mentén húzódik, ahonnan tiszta időben a Szlovéniai hegyekig is ellátni. A függőhíd hossza majdnem 100 méter, melyet hat hónapon keresztül építettek, ez Ausztria legmagasabban fekvő hídja. A függőhíd közvetlen összeköttetésben áll jégpalotával.

Dachstein

A 30 000 alkotóelemből álló híd 100 méter hosszú és 63 tonna súlyú. A belépő a hídra 3 euró, ami a jégpalota megtekintésekor ingyenes.

Sky Walk kilátó

A Sky Walk kilátó, melyet az Alpok balkonjaként is emlegetnek, egy üveges padlózattal rendelkező, közvetlenül a felvonó hegyállomása mellett található kilátó.

Sky Walk kilátó
Sky Walk kilátó

A 2700 méterrel a tengerszint felett lévő kilátó lenyűgöző körpanorámát kínál a környező hegyekre, melyen egyszerre nagyjából 150 ember fér el.

Dachstein Jégpalota

A Jégpalota a Dachstein régió egyik legnépszerűbb látványossága. A több mint egy évig épült Jégpalota lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megismerjék a gleccserek titokzatos világát.

Dachstein Jégpalota
Jégpalota - Trónterem
Dachstein Jégpalota
Jégpalota

Megközelíteni a Fűggőhídon keresztül lehet, nagyjából 3 percnyi sétára van a a Dachstein Gletscherbahn hegyállomásától. A bejáratnál az érdeklődők egyszerű és érthető módon kaphatnak tájékoztatást a gleccserek keletkezéséről. A kiállított szobrok a 2006-os Jégvilág kiállítást követően kerültek méltó helyre a Jégpalotában. Egyes szobrok közel 700 kilogrammot nyomnak.

A Semmibe vezető lépcső

A Semmibe vezető lépcső elképesztő látványt nyújt azoknak, akik végig mernek menni a 14 százalékos lejtésű 14 lépcsőfokon.

Semmibe vezető lépcső
Semmibe vezető lépcső

A lépcsőkön egy üvegpadlós kilátóplatformra jutunk, ahol olyan érzésünk lehet, mintha a sziklák felett lebegnénk.


Dachstein-Salzkammergut régió

A Dachstein északi oldalán, a Felső-Ausztriához tartozó Dachstein-Salzkammergut régióban található az Öt ujj kilátó (Five Fingers), a Mamut barlang (Mammuthöhle), a Jégbarlang (Rieseneishöhle), és a Krippenstein síterep.