Dachstein barlangok

Ausztria egyik legjelentősebb természeti csodájának, a Dachstein barlangoknak a felfedezése több mint 100 éves múltra tekint vissza.
Első alkalommal1910-ben léptek kutatók a hegység föld alatti jégbirodalmába és fedezték fel a Dachstein barlangvilágát. Mélyen a hegy belsejében a természet bizarr jég és kőképződményekből alkotott csodás mesevilágot, amely minden látogatót ámulatba ejt.

A Dachstein barlangok a Dachstein északi oldalán, a Felső-Ausztriához tartozó Krippenstein csúcson találhatók, közel 3000 méteres magasságban. A barlangokat az Obertraunból induló két szakaszból álló kabinos felvonóval, a Dachsteinbahn-al lehet megközelíteni.

Dachstein barlangok
Dachstein barlangok

A felvonó első állomásától nagyjából 15 perc sétára található a Mamutbarlang és a Jégbarlang bejárata. A barlangok különböző irányban vannak az állomástól, de közvetlen út is összeköti őket.

Mamutbarlang - Mammuthöhle

A Hallstatt felett található Mamutbarlang a Dachstein vonulat legnagyobb barlangja, nevét a méreteinek köszönheti. Járatai 21 kilométer hosszúságúak, melyből 1 kilométer járható be, vezetett túrában. Legmélyebb és legmagasabb pontja között 1180 méter szintkülönbség van.

Mammutbarlang
Mamutbarlang - Dachstein

A Mamut barlangban a látogatóknak olyan élményekben lehet része, amelyet a barlangkutatók is csak több napos föld alatti lét után élhetnek át.

Óriás jégbarlang - Rieseneishöhle

A jég a cseppkőhöz külsőleg hasonló sztalagmitokat, stalaktitokat, függönyöket és kérgeket képez. Az évente vastagodó jégformációiról híres barlangan olyan szépségeket láthatunk, mint a Jégkápolna, vagy a 8 méter magas jéghegy.

Óriás jégbarlang Óriás jégbarlang
Óriás jégbarlang - Dachstein

A barlang csak vezetéssel látogatható, melynek időtartama kb 1 óra. A túra során megismerkedhetünk a barlangok keletkezésével, feltárásának viszontagságos történetével. Az 1418 méter magasan található látványosság minden évben 150 000 látogatót vonz.

A barlang 30 000 köbméternyi jégvilágát egy 1 kilométer hosszú útvonalon járhatják be az érdeklődők. A barlang kijáratától káprázatos panoráma nyílik a tóra és a környező hegyekre.

Koppenbrüller barlang

A Koppenbrüller barlang Obertraun szélén található, mely a Dachstein barlangok legfiatalabbja. Hóolvadáskor vagy kiadós esőzések után a színek különleges játékával ajándékozza meg a kirándulókat. Bejárata egy rövid sétával megközelíthető a bájos Koppentraun folyó melletti biztonságos ösvényen.

A legfiatalann Dachstein barlang lenyűgöző betekintést nyújt a Dachstein belsejének földalatti vízi útjaiba.