Falusi üdülés

A falusi üdülés Ausztriában változatos és sokszínű programlehetőségeket kínál. Minden nap új kalandokat ígér, a háztáji gazdaság valóságos földi paradicsom a gyermekeknek.
Ausztriában több mint 3000 parasztgazdaságot találunk a kilenc tartományban, melyben házuk, istállóik kapuját szívesen tárják ki az érdeklődő üdülővendégek előtt. A gazdák között akadnak lótenyésztők, borászok vagy gyümölcstermelők is.

Vendégként mindenki feledhetetlen kényeztetésben részesül az üdülés első percétől az utolsóig, ezenkívül gyönyörű vidékek várnak felfedezésre, és az aktív programok terén sincs hiány.

Falusi üdülés Ausztriában

A falusi üdülésre Ausztriában mindig is az ajánlatok sokszínüsége volt jellemző. Ez a tulajdonság az, amiért a családok, a túrázok, az aktív üdülést kedvelők és a kikapcsolódást keresők oly nagyra értékelik ezt az üdülésformát.

A falusi gazdaságok Ausztriában éppolyan változatosak, mint az alpesi ország tájegységei. A gazdaságot vezető emberek, akik egyben házigazdáink is, mindig nyílt szívvel fogadják a vendégeket, nagy hangsúlyt fektetnek a régi hagyományok örzésére, ápolására, valamint elengedhetetlennek tartják a természettel és az állatokkal szembeni tiszteletet és küröltekintést.
Itt az üdülés éppen azt nyújtja, amit ígér.


Különleges ajánlatok

A falusi gazdaságok mindegyike vendégeik kívánságait és igényeit maximálisan figyelembe véve állította össze ajánlatát, illetve specializálta kínálatát.
Nagyon kedveltek például a lovas üdülések. A vendégek segíthetnek a lovak tisztításában és ápolásában, valamint túralovaglásokon és western hangulatú kirándulásokon vehetnek részt. Bizonyos gazdaságokban lehetőség nyílik arra is, hogy a vendégek megtanuljanak lovas kocsit vagy lovas szánt vezetni.

Azok a vendégek, akik üdülésüket egy gyógynövényekkel foglalkozó gazdaságban töltik, bepillantást nyerhetnek a varázsnövények mágikus világába. Megtanulhatják, hogyan lehet felismerni az egyes növényeket, azok hol nőnek és milyen hatással rendelkeznek.

Különösen hangulatosak az alpesi menedékházban töltött gondtalan napok. A kínálat egyedülállóan sokszínű. A szabadban kialakított pottyantós vécével és kerti kúttal rendelkező alpesi kunyhóktól a kandallóval vagy szaunával felszerelt luxusházakig terjed. Ezenkívül a szálláskínálatban szerepelnek a régi csűrök, kovácsműhelyek és istállók is.

A borgazdaságokban minden a szőlőből készült nemes italról szól. A családok mindenekelőtt a gyermekbarát falusi gazdaságokban érzik jól magukat, ahol már a legkisebbek kívánságait is árgus szemekkel lesik.
Különösen pihentető, jóleső és gyógyító hatású az üdülés a bio és egészségközpontú gazdaságokban. Ausztria falusi gazdaságainak sokszínű és változatos palettája garanciát jelent a gyönyörű környezetben töltött kényeztető pillanatokra.


Tradíciók

Ausztriában mindig is a vidéki emberek, a parasztgazdák voltak azok, akik az évszakok változásának ritmusában őrizték és ápolták a hagyományokat.
Ausztria változatos falusi világa számos alkalmat kínál az ünneplésre. A falusi élet pedig elválaszthatatlan a természettől, az évszakok változásától, így az ünnepségek is szorosan összefüggnek az évszakok változásaival.

Burgenlandban a pannon klímának köszönhetően nagyszerű szőlők teremnek, amelyekből nemzetközileg is elismert, minőségi borok készülnek. Szeptemberben kerül sor a szüretre, ami alkalmat szolgáltat a különböző ünnepségekre. Ilyenkor a vincellérek kitárják pincéik ajtaját és finom ételekkel, italokkal várják a betérőket.

A borok kedvelőit Stájerországban is paradicsomi állapotok fogadják. Emellett itt található az Alma útja, ahová tavasszal látogatók ezrei érkeznek, hogy részt vegyenek az almafavirágzás alkalmából tartott ünnepségeken.
Ebben az időszakban az egész tartomány ünneplőruhába öltözik.

Alsó Ausztriába szívesen táncolnak és énekelnek. A minden évben megrendezésre kerülő Waldvierteli Néptáncfesztiválon szívesen mutatja be tánctudását a vidéki ifjúság.

Az Alsó Ausztriai Wachauban tartott nyári napfordulóünnepek legendás hírűek. A Duna partvonala a fáklyáknak és tábortüzeknek köszönhetően éjszaka is nappali fényben ragyog.

Ausztria nyugati vidékén nyaranta felhajtják a jószágokat a tápanyagban gazdag alpesi legelőkre. Igazán különleges látványosságnak és ünnepélyes alkalomnak számít, amikor a nyár végén lehajtják az állatokat az alpesi rétekről. Az eseményt Salzburgban, Tirolban és Vorarlbergben is komoly előkészületek előzik meg.
A tiroli Pitztalban például igazi műgonddal készítik a hazatérő állatok fejdíszét, és amíg a vezértehén által vezetett csorda végigvonul a település utcáin, az ünnepségen résztvevőknek hagyományőrző finomságokat kínálnak a falusiak.

A falusi lakosság és a parasztgazdák számára a betakarítás az év legfontosabb történése. Ezért szeptemberben mindenhol nagyszabású ünnepségeket rendeznek.
Vorarlbergben a vendégeket gyümölcsborral és a hagyományos sajtos galuskával kényeztetik. Az ünnepségek alatt felhangzik egy alpesi kürt szava is, egy letűnt kor emlékét idézve.


Téli örömök

Síelés, sífutás, hótalpas kirándulás, téli túrázás, szánkózás vagy korcsolyázás, a falusi üdülés során mindez lehetséges.

Ausztria közismerten páratlan helyet foglal el a téli sportok országai között. A családias hangulatú falusi gazdaságok ideális feltételeket teremtenek a pihentető üdüléshez, melynek alappilléreit a háziállatokkal való ismerkedés, az ízletes ételek és a változatos programok jelentik. A falusi gazdaságokban mindennek megvan a megszokott rendje. Reggelire friss tej kerül az asztalra, tojás közvetlenül a tyúk alól, amit saját készítésű vagy a régióból származó finomságok egészítenek ki.

Reggeli után a gazda, ha a vendég úgy kívánja, kiviszi a sportolni vágyókat a sífelvonó völgyállomásához és az izgalmas síelés töltött nap végén ugyanúgy értük is megy.

A parasztgazdaságok nagy része ismert téli üdülőhelyeken, vagy épp a sípályák közvetlen közelében található. Az is előfordul, hogy a gazdaság saját sílifttel rendelkezik, amely különösen alkalmas az első próbálkozások megtételéhez. A közelben található sífutópályák és téli túraútvonalak lehetővé teszik, hogy a vendégeknek az üdülés alatt egyáltalán ne kelljen autóba ülnie, és a sícipőket vagy hótalpakat közvetlenül a bejárat előtt csatolhassák fel és le.

A legtöbb téli üdülőhelyen szerepelnek a kínálatban sí, snowboard vagy sífutótanfolyamok is, amelyekhez síkölcsönzők biztosítják a szükséges felszerelést.