Bad Ischl

Salzburg tartomány határán fekvő csendes, igazi klimatikus, biedermeier hangulatú város. Salzkammergut közigazgatási központja világszerte ismert üdülőhely, főként az igen hatásos sós, kénes, lúgos gyógyfürdőiről. A város a Traun folyó völgymélyedésében helyezkedik el, 468 méter magasan. Bad Ischl 60 évig volt Ferenc József nyári rezidenciája, ahol életében először találkozott Sissivel, akit később feleségül vett.

Bad Ischl
Bad Ischl
Bad Ischl

1821-ben néhány híres orvos érkezett Bécsből a Salzkammergut régióba. A feltörekvő gyógyüdülőhely, Bad Ischl a modern gyógymódok központjává vált. Nem Sokkal ezután már a császári ház tagjai is Salzkammergutban élvezték a só gyógyító erejét és a csodás természeti környezetet.

Bad Ischl és egyedülálló sós-kénes iszapfürdője Zsófia főhercegnének, Ferenc József anyjának köszönhetően vált ismerté. Zsófia főhercegné ugyanis meg volt győződve róla, hogy terméketlensége a Bad Ischl-ben töltött gyógyüdülésnek köszönhetően lett a múlté.
Az úgynevezett sóhercegeket - Ferenc Józsefet, Ferdinánd Miksát és Károly Lajost - több vetélést követően hozta világra.

Az épületek, parkok és utcácskák a mai napig őrzik a monarchia korának romantikus hangulatát.


Császárvilla (Kaiservilla)

A Császárvillát Zsófia főhercegnő építtette nászajándékként Ferenc Józsefnek és Sissinek. A villa az uralkodói család menedékhelyeként szolgált a nyári hónapokban, messze a Hofburg és a Schönbrunni kastély szigorú protokolljától. A császárvilla eredetileg Biedermeier stílusban épült, melyet később neoklasszicista elemekkel bővítettek.

Császárvilla (Kaiservilla)
Császárvilla - Bad Ischl

A Kaiservilla volt az egyetlen olyan Habsburg ingatlan, amely 1918 után nem került az osztrák állam tulajdonába.

A villát hatalmas, szépen gondozott park veszi körül, melyben egy igényes fotómúzeum is működik. A ma is látogatható villában korhűen megőrzött lakóhelyiségek és fogadószobák tekinthetők meg, mint például Ferenc József dolgozószobája.

A Császárvilla a városközpontból egy gyalogos hídon közelíthető meg, vezetéssel látogatható.


Zauner Cukrászda

A Zauner cukrászdát 1832-ben nyitotta meg egy Johann Zauner nevű cukrász. Ausztria legnagyobb süteményválasztékával rendelkező cukrászdája máig megőrizte a császári és királyi monarchia hangulatát.

Zauner Cukrászda

A cukrászda legismertebb termékei a ischler, a gyümölcskenyér, és az ostya. Az eredetileg innen származó Ischlert a Zauner cukrászda mestercukrásza, Richard Kurth alkotta meg az 1950-es években. A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.


Lehár villa

A komáromi születésű magyar zeneszerző, Lehár Ferenc egykori villája a Traun folyó partján áll. Az épület ma már múzeumként üzemel. Lehár Ferenc 1912-ben vette a villát, és 1948-ban bekövetkező haláláig szinte minden nyarat itt töltött.

Lehár villa

Lehár elmondása szerint mindig itt támadtak a legjobb ötletei. Amennyire lehetett meghagyták az eredeti berendezést, így azok ma is úgy fogadják a látogatókat, ahogy a művész egykor berendezte.


Ivócsarnok (Trinkhalle)

Az ásványokban és sóban gazdag gyógyvizet szolgáltató ivócsarnok 1829 óta fogadja gyógyulni vágyókat. Az épület Franz Lössl osztrák építész tervei alapján készült.