Hallstatt

A Hallstatti tó partján elterülő barokk kisváros Ausztria egyik legszebb helye.
A város egyik érdekessége, hogy egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a város a szikla lábához, szorosan egymásra épült házak soraiból áll. A várossal szemben a Hoher Sarstein, déli irányban a Dachstein található.

Hallsattban található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza.
A só alapjaiban meghatározta a város egész történelmét és a mai arculatát is. A hallstatti emberek sóval fizettek az árúért, még napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik. A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta: hall = só, statt = állomás, helység. (A só helye)
Ha valaki ellátogat ide, ne lepődjön meg, hogy itt tulajdonképpen minden a sóról szól.

Hallstatt Hallstatt

A középkori Hallstattban tulajdonképp az egész város a sóból élt, egyedül a sónak köszönhető, hogy itt egyáltalán emberi település jött létre.
A tó környékét és a települést az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.
A városba egy közel egy kilométeres alaguton lehet bejutni. Az autókat kitiltották a belvárosból, de hely igazából úgy sem lenne a számukra.

Az alagút megépítése előtt a hegy és a tó közép epült város, szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól. Néhány gyalogos ösvényen keresztül lehetett csak megközeliteni, de leginkább csak vizi úton, a Hallstatti tavon.
A császár is hajón érkezett Hallstattba, ami nemritkán elő is fordult. A Habsburg úralkodók ugyanis szükségét érezték, hogy látogatásukkal adjanak nyomatékot a sóbányászat jelentőségének.


Hallstatt látnivalók

Sóbánya

A Sóbánya 838 méter magasban található bejáratához a hegyoldalba épített felvonóval lehet feljutni, amely mindössze 3 perc alatt felér, illetve gyalogtúrával azon az úton, amit a bányászok több ezer éven át használtak.
Ha a gyalogtúrát választjuk, akkor utközben megcsodálhatjuk Hallsatt gyönyörű vízesését.
Miután felértünk rövid séta után jutunk el a bánya bejáratához, miközben több kissebb állomáson a sóbányát, és a bányászok életét mutatják be.

Hallstatti felvonó Hallstatti vízesés

A Sóbánya Kaiserberg nevű része 2002 óta látogatható újra. 1734-ben találtak egy sót őrző holttestet, melyet a só konzervált, így teljesen épp maradt kb ie. 1000-óta, és Mann in Salz néven vált ismerté.
Mielött belépnénk a bányába megkapjuk a kötelező védőfelszerelést, ami egy overál és egy védősisak. Ezután kezdődhet a valamivel több, mint egy órás bányalátogatás, ahol bemutatják a bánya történelmét és a sóbányászat rejtelmeit. Két fából készült csúszdával juthatunk le a föld mélyébe a só tóig (aki nem mer lecsúszni, természetesen mehet lépcsőn is). A második egyben a hosszabb 64 méteres csúszda végénél egy automata fényképet készít az érkezőkről, mérve a sebességet (akár 50 km/h sebesség is elérhető), melyet természetesen meg is vásárolhatunk.

bány bejárat csúszda a bányában Temetkezési szokások só lámpák

A bánya mélyéből vasúttal (Grubenbahn) jutunk ismét a felszínre, ahonnan a Rudolf toronyhoz sétálhatunk, innen csodás a kilátás a tóra.
Hallstattban a mai napig bányásszák a sót, és még több száz évre elegendő tartaléka van, egyenlőre tehát nem fenyegeti a bezárás veszélye.


Hallstatt Főtere

A kisváros főtere talán Ausztria legszebb főtere. Olyan, mint egy mesebeli tér, mesebeli kis virágos házikókkal, és a Szentháromság szoborral a közepén.
A Főtéren, régi nevén a piactéren a kereskedők laktak, mely akkoriban gazdagságot sugallt. Az ő adományaikból emelték a tér közepén a Szentháromság szobrot 1744-ben.
Maga a Főtér háromszög alakú, déli részén egy igen impozáns 16. századi lakóház, vele szemben pedig a római katolikus plébániatemplom áll.
A tér alsó része felől, az evangélikus templom melletti lépcsőn juthatunk el a plébániatemplomhoz.
A Főtér egyik legérdekesebb látványossága egy körtefa, ami felkúszik az egyik ház oldalán, így csak ki kell nyúlni a ház ablakán egy finom körtéért. Ez ráadásul itt koránt sem számít egyedi dolognak. A városlakók közöztt elég gyakori dolog, hogy a ház falához gyümölcsfákat ültetve felfuttattják a falon.

hallstatt főtér hallstatt főtér

Ha Hallstattban járunk a főteret mindenképp érdemes megnézni, hiszen egyedülállóan hangulatos és magával ragadó, nem csak Ausztriát, hanem egész Európát tekintve.


Mária mennybemenetele templom

Hallstatt legfőbb nevezetesség a Mária mennybemenetele templom (Pfarrkirche Maria Himmelfahrt), mely a 12 - 15. században épült.
A templom a hegyoldalba épült késő gótikus stílusban épült, túlélte az 1750-es tűzvészt. Berendezésének becses darabja egy 1515-ben készült gótikus oltárkép Leonhard Astl műhelyéből. A templomkertet hatalmas munkával készült a sziklafalba vájva, amelyben a város temetője kapott helyet, de végül szüknek bizonyult, ez tette szükségessé a csontház létrejöttét.


Csontház (Beinhaus)

A Csontház a templom melletti kis kápolna, hol a Hallstatti ember a végső nyughelyére lel.
A plébániatemplom kertjében teraszosan kialakított temető hamar elérte határait, így más lehetőség nem lévén a 18-19. században a korábbi sírokat (8-10 éves) fokozatosan felszámolták. Az azokból előkerült koponyákat megtisztították, kifehérítették majd kalligrafikus betűkkel ráírták az elhunyt nevét, esetenként díszes virágmotívumokat festettek rá és a csontzházban helyezték el. Több mint 1200 koponya található itt, közölük 610-re festettek virágos mintákat, melyeket sorban egymás mellé helyeztek ügyelve, hogy a közeli hozzátartozók egymás mellett legyenek elhelyezve.

hallstatt temető csontház

Természetesen ma már másik, modernebb temetkezési formát is lehet választani, azaz a hamvasztást. Az ulolsó koponyát 1995-ben helyezték el a csontházban, ez közvetlenül a kereszt mellett található. A nő 1983-ban hunyt el, és az volt az utolsó kérése, hogy helyezék el őt a csontházban.


Kulturális Örökség Múzeum

A Múzeumban megismerhetjük sóbányászat szinte összes folyamatát, a bányászok életének minden fontosabb elemét, valamint több szakaszban mutatják be Hallstatt lenyűgöző történetét és fejlődését. A kalandos múzeumi túra 7000 évet utazik vissza a múltba. A kiállítás nem csupán számos eredeti leletet mutat be, mint például egy több ezer éves eredeti vascipő, hanem hatásosan bemutatja az élet számos területeit, a vallást vagy a mindennapi életet, a kultúrát.

Múzeum Múzeum

A kultúra alapvető téma a múzeumban, különösen a gyerekek és a fiatalok számára ajánlott. Változatos multimádiás technikákat alkalmazva megismertetik a látogatóval a történelem fontosaab dátumait, eseményeit. A kiállítás továbbá a következő szakaszokból áll: Geológia, Történelem, Hallstatti kultúra, Kelták és Rómaiak, Középkor és újkor, Egészsés és vallás, temetkezés, A Sós világ, Munka és kézművesség, Természetes élőhely, Világörökség, Őskori és modern sóbányászat, Pénzverés, Kézművesség


Hallstatti tó:

A Hallstatti tó (Hallstättersee) egyike Salzkammergut 76 tavának, hírnevét és nevét egyaránt a városank köszönheti.
A tó legmélyebb pontja 125 méter, ennek köszönhetően víz nyáron sem túl meleg. Területe: 13,5 km2, hossza: 5,9 km, szélessége: 2,3 km. Vize kristálytiszta, kifejezetten csábít a fürdőzésre. A Traun folyó keresztül folyik rajta, maga a tó 508 méter magasan helyezkedik el. Hallstatt a tó nyugati partján fekszik.

A Tó partján található települések: Hallstatt, Obertraun, Bad Goisern.

A tó minden strandja ingyenes, belépőt nem kell fizetni.

Hallstatti tó Hallstatt a tó felöl tó felülről kristálytiszta víz

A tó nagyban hozzájárul Hallstatt fejlődéséhez, hiszen nélküle aligha nőhetett volna ilyen óriásira a sóipar a parton. A város kincsét a sót a Traun folyón vitték, hogy a Dunát elérve külföldre vigyék az árút. A sóbányászat fénykorában ez volt az egyetlen használható szállítási mód.
Tiszta időben különleges látványt nyújt, ahogy a víztükörben az Alpok hegyei visszatükröződnek.

Amennyiben valaki szívesen megtekintené a tóról is a táj szépségeit, lehetőség van a tavon tett hajókirándulásra, mivel a Salzkammergut régió számost taván közlekednek hajók.