Linz

Felső Ausztria tartományi székhelye, Ausztria harmadik legnépesebb városa. Linz a Duna és a Traun összefolyásánál fekszik, északról a Mühlviertel középhegység, délről az Elő-Alpok dombjai határolják.

Hasonlóan több osztrák városhoz, Linz szintén a Római birodalom északi irányú terjeszkedésén alapszik. A város a Duna kanyarulatáról lett elnevezve, ahol is a város határai kezdődtek.
Linz alapterületének több mint 60 százaléka park, zöld felület.

A város közepe a Hauptplatz (Fő tér) közvetlenül a Duna híd mellett található.
A főtértől keletre található az eredetileg gótikus stílusban épült, a 18. században barokkosított Stadtpfarrkirche, a plébániatemplom. A plébániatemplomtól délre áll az 1670-1678-ig épült kéttornyú Alter Dom, barokk belső díszítéssel.

Linz Linz

Linz 9 kerültre osztható: Innenstadt, Waldegg, Lustenau, St. Peter, Kleinmünchen, Ebelsberg, Urfahr, Pöstlingberg és St. Magdalena.
A part menti fekvésnek köszönhetően jelentős ipari és kereskedelmi forgalmat bonyolít le.

Linz-Bécs távolság: 190 km
Linz-Budapest távolság: 438 km.


Linz látnivalók

Hauptplatz (Fő tér)

A tér maga 200 méter hosszú és 60 méter széles. Jelentőseb változások 1200 óta nem történtek a reneszánsz és barokk épületekkel körülvett téren.

A tér közepén egy 26 méter magas Szentháromság szobor áll, melyet 1716-ban emeltek. A szobortól keletre áll 1659-ben átépített Városháza, nyugatra pedig a Feichtingerhaus egy barokk homlokzatú ház, szép árkádos udvarral. A tér északnyugati látványossága a Neue Galerie, melyben 19. és 20. századbeli közép-európai festők alkotásait nézhetjük meg.

Linz Hauptplatz

A fő tértől nyugatra található Linz történelmi épületekben gazdag Alstadt nevű utcája, a közelben pedig az egykori Várkastélyt tekinthetjük meg.


Alter Dom

Az Alter Dom (Régi székesegyház) Linz legnagyobb temploma. A plébániatemplomtól délre található, kéttornyú épület, barokk belső díszítéssel. Ez volt a püspöki templom egészen 1909-ig, amíg az új püspöki székesegyház fel nem épült.
A kéttornyú Alter Dom-ot a jezsuiták építették 1669-1678 között.

Linz Alter Dom Linz Alter Dom

Az épületen belül mindenképp érdemes megtekinteni az orgonát.


Neuer Dom Új székesegyház

A neogótikus dómot 1862-ben kezdték építeni, 1909 óta tartanak benne egyházi szertartásokat.
Vinzenz Stats építész tervei alapján készült templom a második legmagasabb Ausztriában (134 méter). 20 000 férőhelyével a legnagyobbnak számít, de nem a legmagasabb. Különösen figyelemre méltók a székesegyház ólomüveg ablakai. A leghíresebb a Linzi ablak, amely Linz történelmét mutatja. A második világháború alatt néhány ablak megsemmisült, különösen a katedrális déli részén. Ahelyett, hogy visszaállították volna az eredeti állapotot, helyükre a modern művészet jegyében készült ablakok kerültek.

Linz Neuer Dom Linz Neuer Dom
A dómtól nyugatra található az 1660-1662 között épült Kapuziner kirche (Kapucinus templom), ahol a magyar történelemből is ismert Montecuccoli tábornok van eltemetve.