Hinterbrühli tavas barlang (Seegrotte)

Alsó Ausztria déli részén található egy szinte páratlan természeti képződmény, a Hinterbrühli tavas barlang.
Kialakulásához a természet gigantikus erőinek a találkozása vezetett. A tó kb 60 méterrel a föld felszíne alatt képződött. Vízfelülete 6.200 négyzetméter. Ez európa legnagyobb föld alatti tava. A tavas barlang régen gipszbánya volt. 1912-ben vízbetörés következtében 20 millió köbméter víz öntötte el a barlangot. A vízbetörés által keletkezett tavat hét vízalatti forrás táplálja folyamatosan.

A tónak természtes lefolyója nincs, ezért ezért a vizet éjszakánként kiszivattyúzzák. 1932-ben bányamúzeumként nyitották meg a nagyközönségnek.

Hinterbrühli tavas barlang

Évről évre rengeteg látogató érkezik ide a világ minden részéről, hogy bejárja a mesés járatokat és csónakázzon Európa legnagyobb földalatti taván. A barlangrendszer bécstől mindössze 17 km-re van. A művelés alól kivont, egykori gipszbányában gyártották a II. világháború idején a világ első sugárhajtású repülőgépét (HE 162).

A tavon motorcsónak segítségével kalauzolják el az érdeklődőket tekervényes labirintusokon keresztül, amely nemcsak rendkívül izgalmas, hanem páratlanul gyönyörű látványt is nyújt.

Hinterbrühli tavas barlang

A sejtelmes földalatti világban megismerkedhetünk a hosszú éveken át itt zajlott munkával. Találunk múzeumot, kápolnát, sőt a világ egyik legelső vadászrepülőgépét is láthatjuk itt, amelyet a barlangban építettek a második világháború ideje alatt.

A barlang két részre, egy felső és egy alsó szintre osztható. A felső részen egy kisebb tó, nagyjából 300 négyzetméter, a múzeum, a kápolna és egyéb látványosság tekinthetők meg. A felső részen található a nagy tó, vízének hőmérséklet 8 C.

Aki nem fél a föld alatt, annak Hinterbrühli tavas barlang páratlan élményt nyújt. A barlang egész évben fogad látogatókat, csónakázással egybekötött Magyar nyelvű idegenvezetéssel.