Karintia

A napfény birodalma
Ausztria legdélebbi tartománya, melynek különlegessége a hegyek és a 28C-os, kristálytiszta fürdőtavak varázslatos kombinációja. Az ide utazni vágyoknak mindenképp figyelmébe kell ajánlani Ausztria egyik természeti csodáját a Hohe Tauern Nemzeti Parkot, mely Karintia, Salzburg és Tirol határán fekszik.

Területe: 9534 km2
Tartományi székhelye: Klagenfurt
Legmagasabb pontja: 3797 méter (Großglockner)

Fontosabb települések: Klagenfurt, Villach, Friesach, Gurk, Millstatt, Althofen, Kolbnitz, Strassburg

Karintia 1 270 állóvizével Ausztria legtöbb tavával rendelkező tartománya. Ezek közül a legjelentősebbek a Wörthi-tó, a Millsatti-tó, a Presseggersee és a Faaker See. Karintia harmadik legnagyobb tava az Ossiachersee is megérdemli az ide utazók figyelmét, melyet a horgászok jobban kedvelnek, mint a fürdőzők. Feltehetően ennek oka a tó igen gazdag halállománya, de ennek ellenére kiválóan alkalmas vitorlázásra, szörfözésre.

Várak és kastélyok:

  • Griffen vára: a 12. századi vár romjai St. Andrä környékén találhatók. A hegy gyomra a vár alatt csppkőbarlangot rejt.
  • Landskron vára: csodálatosan szép, óriási várrom Veldentől északra.
    Ragadzómadár röptetés, szabadon élő majmok.
  • Hochosterwitz vára: Karintia 14 várkapuval büszkélkedő, különleges szimbóluma St. Veit városától keletre található. Oklevelekben először 860-ban említik, ma vármuzeum.
  • Porcia kastély: Spittal a.d Drau városában Ausztria egyik legjelentősebb reneszánsz építménye, nyáron komédia előadások az árkádos udvaron.
  • Sommeregg vára: a gondosan restaurált várrom Seeboden közelében magasodik, a Millstatti tó partján.
    Kínzóeszközök múzeuma, augusztusban lovagi tornák.
  • Straßburg kastély: St. Veit településtől északra fekvő, 12. századi épület egykor püspöki székhely volt, ma népi és vadászmúzeum.