Klagenfurt

A város az elmúlt évszázadok alatt többször leégett, de mindig korszerűen építették újjá, ezért ma is egy modern város benyomását kelti.
A város ismert jelképe egy hatalmas sárkány (Lindwurm).
Klagenfurt Karintia fővárosa, a déli országrész legnagyobb városa, közel 90 ezren lakják.
Európa egyik legmelegebb és legnagyobb tavának, a Wörthi-tónak a partján fekszik.
Fekvéséből adódóan egyfajta délies életérzés uralkodik itt. Ezt a hangulatot erősíti a szép óváros, az eldugott belső udvarok, és a tó megtéveszthetetlen illata.

klagenfurt klagenfurt
Az óváros hangulatos kávézokkal és kerthelyiségekkel csábít időzésre, de a Minimundust mindenképp érdemes megtekinteni, ahol a világ legszebb épületei csodálhatóak meg miniatűr formában.


Klagenfurt látnivalók

Neuer Platz (Új tér)

A Neuer Platz közvetlenül a Városháza előtt található, mely Klagenfurt kötzpontjának nevezhető.
A tér két jelentősebb ékessége a Lindwurmbrunnen (Sárkánykút), valamint az 1650-ben épült Városháza (Rathaus). A Neuer Platz nyugati szélén álló klasszicista homlokzatú palota valamikor a Rosenberg család tulajdona volt, később került csak a város birtokába.
Az épület előtt egy Mária Terézia szobrot láthatunk 1873-ból. A tér gyakran ünnepek, fesztiválok és vásárok helyszíne.

Neuer Platz Neuer Platz
A legenda szerint a mai város helyén fekvő mocsárban egy óriás sárkány lakozott, aki előszeretettel táplálkozott emberekkel, főleg szüzekkel.


Alter Platz

Az Alter Platz tulajdonképpen a Neuer Platz testvére.
Ez Klagenfurt legrégebbi pontja. A városnak ezen a részén áll a legtöbb 17. századi ház. A tér nyugati végén álló Landhaus (Tartományi székház) Klagenfurt legjelentősebb világi épülete, a reneszánsz építészet egyik remeke. 1574-ben egy korábbi hercegi palota helyén épült a rendi gyűlések számára. Szimmetrikusan elhelyezkedő két torony és kétemeletes, nyitott folyosós, árkádos reneszánsz udvar jellemzi.

Landhaus
A Tartományi ház udvarán keresztül az Ursulinergrasséra jutunk, onnan balra a nagy Heiligengeistplatzra, melyen egy barokk Szentháromság szobor áll.
Alter Platz Alter Platz
A tér északi részében a Heiligengeistkirche emelkedik a magasba, barokk kolostorépülettel. Innen északkeletre egy kis utcán keresztül a Stadtpfarrkirchéhez, a városi plébániatemplomhoz érünk. A 17. század végén újjáépített templom a város legrégebbike. A 91 méter magas tornyán lévő erkélyéről fantasztikus kilátás nyílik az egész tájra.


Europapark, Minimundus

Egy "Mini világ", melynek különlegességét az adja, hogy nem csak Ausztria, hanem az egész világ híres épületei megtalálhatók 1:25 arányban lekicsinyítve.
Közel 200 híres épület található a 26 000 m2-es parkban. A legmagasabb modell közel 23 méter.
Szlogenje: Piciny világ a Wörthi-tó partján (Kleine Welt am Wörthersee).
Ez Klagenfurt egyik büszkesége.

Minimundus Minimundus
Az építészeti remekek között megtalálható a Tadj Mahal, a New York-i Szabadság-szobor, a Fehér Ház, az Eiffel-torony, a Londoni Tower, a Velencei harangtorony, a Budai Halászbástya, a Pisai ferde torony, a Párizsi diadalív, és további mesés épületek a világ minden pontjáról.
Minimundus Minimundus
A Minimundus áprilistól október végéig üzemel. Minden évben valamilyen új épülettel várják a rendezők az idelátogatókat.
A park másik nevezetessége a hüllőket, pókokat és egyéb állatokat bemutató Reptilienzoo.
Az állatkert közvetlen közelében klasszikus, csillagászati előadásban részesülehtünk a planetáriumban.
A belépőjegy tartalmazza a belépést a Planetáriumba, a játszótérre, és a természettudományos boltba is.