Kelet Tirol

Kelet-Tirol Ausztria Tirol tartományának része, az osztrák-olasz határ mellett fekszik és nincs közös határa Tirol fő területével. Északi részét a Hohe Tauern, déli részét a Lienzi Dolomitok és Hochpustertal határolják.

Ausztriában Karintiával és Salzburg tartománnyal határos. Egyetlen kerülete van, adminisztratív központja Lienz. Lienz nem tévesztendő össze Felső-Ausztria tartományi székhelyével Linz-el. Kelet-Tirol azért külön régió, mert az első világháborút követő Saint Germain-i békeszerződés értelmében Dél-tirol Olaszországhoz került.

Kelet Tirol télen és nyáron egyaránt tökéletes helyszín az aktív pihenésre vágyóknak. A régió közel sem olyan ismert mint Tirol többi része, ezért az itt pihenni vágyok nem számíthatnak óriási tömegekre. Itt tényleg nyugodtan, háborítatlanul lehet kikapcsolódni, feltöltődni. Azok körében akik számára nem ismeretlen ezen régió, töretlen népszerűségnek örvend.

Kelet-Tirol
Umbal Vízesés - Kelet-Tirol

Kelet-Tirol négy régióra osztható: Hohe Tauern Nemzeti Park, Defereggental, Lienzi Dolomitok és Hochpustertal.

Kelet-Tirol bővelkedik a természeti csodákban: gleccserek, vízesések, dolomitok, 241 háromezer méternél magasabb hegycsúcs, szurdok, tavak, gyors folyású hegyi patakok, melyek kiválóan alkalmasak raftingolásra. Akár túrázásra, sziklamászásra, egy sétára a gyönyörű természetben, kerékpártúrák, vadvízi evezésre, vagy épp siklóernyőzésre vágyunk, Kelet-Tirolban biztosan meg fogjuk találni az erre alkalmas helyet.

kelet-tiroli dolomitok

A természet kedvelőinek a Lienzi-Dolomitok megtekintése mellett kihagyhatatlan a Hohe Tauern Nemzeti Park, mely 1834 négyzetméteres kiterjedésével Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja. Hozzá tartozik Ausztria legmagasabb hegye a Grossglockner.
A park területén izgalmas felfedező túrákat tehetünk, geológiai és botanikai kirándulásra indulhatunk, vadállat megfigyelésen vehetünk részt.


Lienz

Lienz mediterrán hangulatú város, Lienz kerület központja, egyben Kelet-Tirol székhelye.
Ausztria egyik legnaposabb városa az Isel és a Dráva folyó összefolyásánál, a Hohe Tauern tövében fekszik. Lienz éghajlata annyira enyhe, hogy itt megélnek a pálmafák és más dél-északi növények. Az eredetileg kelta település már a hallstatti korban létezett, később a rómaiak betelepültek, majd a görz-tiroli grófok székhelye lett.

Lienz városháza Lienz

Lienz történelmi emlékei viszonylag sértetlen állapotban vannak, annak ellenére, hogy a várost a második világháborúban a földel tették egyenlővé. A belváros házait újjáépítették. A város főterén a 16. században épült két kupolával díszített Lieburg kastély áll, mely a város önkormányzatának ad helyet. Innen másfél kilométerre a város határában találjuk Lienz várát, a Schloss Bruckot, amely 13. század második felében épült.

Schloss Bruck eredetileg a Görzi grófok tulajdona volt. Nevét a vár alatt az Iselen átívelő hídnak köszönheti. A vár jelenleg a város tulajdonában van és a néprajzi múzeumnak ad otthont.
A vár legfigyelemreméltóbb része a kápolna, ahol több min fél évezredes gótikus falfestmények láthatók. Az építmény a 16. század óta változatlan formában áll.


Aguntum romjai

Aguntum Tirol egyetlen római kori városa.
Tirol területe évezredek óta lakott. Kr. e. 450-ben illír népcsoportok telepedtek le Tirol hegyei között, akiket később a rómaiak réteknek neveztek. Kr. e. 15-ben a rómaiak elfoglalták a területet és felosztották a provinciák között. Az itt élő illírek átvették a latin köznyelvet, ebből alakult ki a még ma is beszélt rétoromán nyelv.

Aguntum romjai Aguntum romjai

Itt haladt át a Via Claudia Augusta, amely a mai délnémet területeket kötötte össze Itália északi részével. A rómaiak számára nem volt Tirol túlságosan vonzó, amit a viszonylag kevés település igazol.

A legismertebb római város Aguntum volt, a mai Lienz közelében. Itt haladt át a Via Claudia Augusta, amely a mai délnémet területeket kötötte össze Itália északi részével. Aguntum egy részén még ma is régészeti kutatások folynak.


Defereggental

A Defereggental az alpok egyik legérintetlenebb és legkevésbé lakott völgyei közé tartozik. A völgyben három jelentősebb település fekszik: Hopfgarten, St. Veit, és St. Jakob.

St. Jakob a Defereggental legismertebb és legszebb üdülőhelye, hóbiztos 1.440 méteres tengerszint feletti magasságban, csodálatos kilátással a Dreitausender hegységre. Defereggental idegeforgalmának központja, jól kiépített téli-nyári üdülőhely. A szomszédos St. Leonhard település a Brunnalm-sícentrum alapállomása.

A Brunnalm örök havas síterület, ahol a télis sportok szerelmeseinek széles és változatos kínálat áll a rendelkezésükre. St. Jakob gyógyklímája miatt kiválóan alkalmas az asztmatikus és allergikus betegségek gyógyítására.

A Hopfgarten a Defereggen-völgy keleti részében található, több szétszórt falucsoportból áll.

St. Veit magasan a völgytalapzat felett, a déli hegyoldalban fekszik. Hopfgartenhez hasonlóan több szétszórt házcsoportból áll.


Hochpustertal

A Hochpustertal völgy Kelet-Tirol és Olaszország határán fekszik.
Lienznél kezdődik és az Olaszországi Bozenig húzódik, 1100-1200 méteres magasságban. A Dolomitok csodaszép sziklatömbjei veszik körbe a völgyet.

Kelet-Tirol - Hochpustertal

A hegyoldalakon összesen hét síközpont (Helm, Haunold, Rotwand, Toblach, Waldheim, Kreuzberg, Prags) található, majdnem 30 felvonóval és 55 kilométernyi sípályával. A síterep legalacsonyabb pontja 1130 méter, a legmagasabb 2200.

A Hochpustertal az Alpok egyik legkomolyabb sífutó paradicsoma. A települések környékén 200 kilométeres kijelölt nyomvonal-hálózatot találunk, ezek között vannak a Nemzetközi Sí Szövetség által is hitelesített pályák.
A Hochpustertal tagja a hatalmas Dolomiti Suprski síszövetségnek, vagyis a kombinált bérletekkel akár 1220 kilométernyi pályát és 450 felvonót is használhatunk.

A Lienzi Dolomitok csodálatos látványa és a Hochpustertaler-Höhenstrasse bármely pontjárol elénk táruló lenyűgöző panoráma mellett, több érdekes programlehetőség kínálkozik az érdeklődök előtt.

A Galitzenklamm Lienztől néhány kilométerre, Amlachnál található szurdok, mely ismert és népszerű kirándulóhely. A nagyjából másfél órás út kiépített turistaúton, fahidakon vezet át, melynek során a hatalmas sziklák közötti vízesésekben, a Galitzenbach lezúduló vizében gyönyörködhetünk.

A Lienz és Sillian között festői környezetben egy vadaspark található, egy nyári ródlipálya mellet. A feljutás felér egy kirándulással, de autóval is megközelíthető. Fentről messze a Dolomitok gyakran nyáron is havas csúcsai láthatóak.


Lienzi Dolomitok

A lienzi Dolomitok tömbjét északról a Schober és a Villgartner hegység, délről pedig a magasba nyúló Karni-Alpok határolják.
A mai Dolomitok helyén egykor tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. A dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl.

A Lienz-i Dolomitok részét alkotja Lienz-Zettersfeld síterepe. A 26,2 kilométer sípályarendszerbe Lienz szélén induló Zetterfeldbahn kabinos felvonóval lehet becsatlakozni, így 720 méterről 1.812 méter magasba juthatunk.


Hohe Tauern Nemzeti Park

Karintia, Salzburg és Tirol határán fekszik Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja, a Hohe Tauern Nemzeti Park.
1834 négyzetméteres kiterjedésével Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja, Európában pedig a második legnagyobb nemzeti park. Az ide látogatók az Alpok világát a legszebb oldaláról ismerhetik meg. A természet teljesen érintetlen a nemzeti park belsejében, a peremvidékekre pedig az alpesi gazdaságokra egyébként is jellemző környezettudatos gazdálkodás és a természettel való harmonikus együttélés jellemző.

A parkban egyedül illetve képzett vezetőkkel is nekivághatunk a számtalan túraútvonalak egyikének. Lehetőség van geológiai és botanikai kirándulásra, vagy akár vadállat megfigyelésen is részt venni.

Hohe Tauern Nemzeti Park Hohe Tauern Nemzeti Park

Ausztria legmagasabb hegye a Grossglockner a nemzeti park közepén helyezkedik el 3798 méteres magasságával. A Grossglockner lábánál található Ausztria legnagyobb gleccsere, a Pasterze. A hegy télen és nyáron is egyaránt mászható, az alpesi panorámaútnak köszönhetően könnyedén megközelíthető.

Ausztria legmagasabb vízesése a Krimml-vízesés a park területén, Krimml közelében, közel az olasz határhoz található. A 380 méteres magasságával a Krimml-vízesés Európa leghosszabb szabadon alázuhanó vízesése. A vízesés három zuhatagból áll, melyek közül a felső 140 méteres, a középső 100 méteres, az alsó pedig szintén 140 méteres. A vízesés területileg Salzburg tartományban található.