Salzburg

Ausztria Salzburg tartományának a székhelye. Salzburg az egyedülálló építészeti alkotások és a természeti környezet különleges kombinációjának köszönheti hírnevét.

Szépsége nevezetességeiben rejlik, mint az Óváros (az UNESCO 1997-ben felvette a világörökségek listájára), a rengeteg ékes templom, a polgári paloták gyönyörű homlokzatai, az érseki fejedelmek pompás építményei, a mindenek felett trónoló erődítmény.
A Mirabell kastélyból és környező Mirabell kertből lélegzetelállító kilátás nyílik Salzburg jelképére, a fejedelmi Hohensalzburg erődítményre.

Salzburgban mindig és mindenhol jelen van a város nagy fia, Wolfgang Amadeus Mozart.

A város két, erdőkkel borított hegy között helyezkedik el, és a Salzach folyó osztja ketté.
Északon és keleten a Trummer tóvidék és a Salzkammergut öleli körül, számos tiszta fürdőtóval és híres üdülőhelységgel.
Délen és nyugaton a Keleti-Alpok nyúlványai fogják közre.

A várostól délnyugatra található az 1853 méter magas Untersberg hegy, délkeletre az 1288 méteres Gaisberg.
A város területe északnyugaton Bajorországgal határos.


Salzburg látnivalói

  • Hohensalzburg vára
  • Hellbrunni kastély
  • Mozart szülőháza
  • Mozart lakóháza
  • Salzburgi Dóm
  • Természet háza
  • Salzburg Múzeum
  • Salzburgi Residenzgalerie
  • Salzburgi állatkert

A felsoroltakon kívül még rengeteg tér, park, templom, múzeum, színház várja az ide utazókat, ezek csak azok a látnivalók, melyeket mindenkép látni kell, ha valaki ellátogat a városba.


Rezidencia tér

A Rezidencia tér az Óváros legnagyobb tere. A régi érseki fejedelmi Rezidencia és az új Rezidencia épülete között fekszik.
A térközepén emelkedik egy 15 méter magas kút, a Residenzbrunnen, melyet 1656 és 1661 között az olasz szobrász, Tommaso di Garona alkotott. A Rezidencia tér keleti részén található az Új Rezidencia épülete (egy nyolcszögletű harangtorony, a Glockenturm ékesíti), mely 2006-tól a Carolino Augusteum múzeumnak ad otthont.


Rezidencia

Az épület a XII. századtól a 1803-ig a salzburgi érseki fejedelmek székhelye volt. A ma látható reneszánsz épületet Wolf Dietrich érsek kezdte építettni, majd utódai bővítették.
A Rezidencia 180 helyisége közül a legpompázatosabbak a világi hatalmat és a fejedelmek gazdagságát tükrözik. ezek a látogatható termek számos koncert és társadalmi esemény különleges színhelyei. A 3. emeleten lévő Rezidencia-galériában (Residenzgalerie) számos XVI - XIX. századi festő képeinek gyűjteménye látható. A látogatók megtekinthetik többek között Rembrandt, Rubens, Tizian és Lesueur alkotásait.

5020 Salzburg, Residenzplatz 1


Salzburgi Székesegyház

A Salzburgi Székesegyház az Alpoktól északra a legjelentősebb olasz hatású épület.
A ma látható székesegyház építése 1614-ben kezdődött, Markus Sittikus érsek idején, az olasz udvari építész, Santino Solari tervei alapján.
A tornyokat csak később, 1652 és 1655 között fejezték be. A háromszintes homlokzat és a négyemeletes tornyok építésénél untersbergi márványt használtak. A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek.

Salzburgi székesegyház Salzburgi székesegyház Salzburgi székesegyház

A székesegyház belső tere 86 méter hosszú és 62,5 méter széles. Több mint 10 000 ember befogadására alkalmas. A 71 méter magas nyolcszögletű kupola freskói az Ótestamentum eseményeit ábrázolják. A ferskók 1944-ben a bombatámadások alatt súlyos károkat szenvedtek.

Salzburgi székesegyház Salzburgi székesegyház
Az újjáépítés és a rekonstrukció 1959-ben fejeződött be.
Az 1959-ben elkészült kripta a salzburgi érsekek nyugvóhelye. A sírbolt kápolnájában egy románkori kereszt található a XIII. századból.

Mozart tér:

Turisák ezrei fényképezkednek Wolfgang Amadeus Mozart emlékműve előtt minden évben.
Mozart bronzszobrát Ludwig von Schwanthaler egyik modellje után öntötték 1842 - ben. Mozart fiai jelenlétében leplezték le ünnepélyesen.


Mozart lakóháza:

A Mozart család 1773 és 1787 között lakott itt, miután a gabonakereskedők utcájában lévő kis lakás túl szűkös lett számukra.
1944-ben a bombatámadások lényegében lerombolták az épületet, melyet 1994 és 1996 között a Mozart alapítvány japán adományozók segítségével eredeti formájában újjáépíttetett. Napjainkban egy kiállításnak ad otthont, mely a Mozart családod és salzburgi környezetüket mutatja be 1773 és 1787 között. Az eredeti állapotban megmaradt táncteremben koncerteket tartanak.


Mozart szülőháza

A Gabonakereskedők utcájában, pontosabban 9. szám alatt született 1756. január 27-én a híres zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart.
Mozart apja, Leopold az érsek udvari karmestere volt és a 3. emeleten bérelt egy lakást. Jelenleg az épület a Mozart Alapítvány tulajdona, és Mozart hangszereit, a Mozart család képeit, dokumentumait bemutató kiállításnak ad otthont.


Hohensalzburg:

A hohensalzburgi erőd salzburg város jelképe. Európa legnagyobb és legjobb állapotban lévő erődítménye. Az építése 1077 - ben, Gebhard érsek uralkodása alatt kezdődött.
Egészen a XVII. századba nyúlóan folyamatosan erősítették tornyokkal, bástyákkal, falakkal és sáncokkal. Mai arculatát a XV. században, Leonhard von Keutschach érsek alatt nyerte el. Ő tette lakhatóvá , rendezte be gazdagon és ekkor kapta az épület későgótikus jellegét is. A várfalakon mindenütt látható az érsek címere, egy répa.
Az erődöt többször megostromolták, de soha nem vettét be..

Hohensalzburgi vár Hohensalzburgi vár Hohensalzburgi vár Hohensalzburgi vár
A festői várudvar hatalmas hársfáival, az esővízgyüjtő csatorna, a St. Georg templom és számos kilátó vezető nélkül megtekinthetők.


Nonnbergi Apátság

A legrégebbi női kolostor az Alpoktól északra. Szent Rupert alapította 700 körül, és ő nevezte ki a kolostor első vezetőjét is.
A templom gótikus belső terét egy érdekes hálós-bordás boltozat határozza meg. Különösen csodás kripta a 18 oszlopon nyugvó boltozata a karzat alatt.
A központi oltár 1515-bl származik. Az apácák karzata alatt tártak fel a XII. század közepéről való, románkori falfestményeket. A zárda Mária Mennybemenetele temploma a legrégebbi Salzburgban.
A templomban található egy román stílusú altemplom Szt. Erentrudis sírkövével.


St. Peter apátság

A St. Peter apátság egy leégett románkori templom helyén épült 1130 és 1143 között.
A XVII. és XVIII. század közepén barokk stílusjegyekkel látták el, átalakították a homlokzatot, felhelyezték rá a kupolát. A berendezés egyes részleteiben felismerhető még a románkori eredet.
A központi oltárhoz 16 márványoltár vezet lépcsőzetesen, mely Péter, Pál és Benedek Máriánál történt közbenjárását ábrázolja.

St. Peter apátásg St. Peter apátság
A templomban található még számos sír is, köztük Szent Rupert-é. A templomtól jobbra található a hangulatos St. Peter temető bejárata, mely salzburg legrégebbi keresztény temetője.


Mirabell kastély (Schloss Mirabell)

Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak.
Wolf Dietrich halála után követője Markus Sittikus Mirabell kastélynak keresztelte át. A XVIII. század elején építették át először Franz Anton Harrach érsek megbizásából, csodálatos barokk kastélyt varázsolva belőle, majd 1818-ban a nagy tűzvész szinte teljesen elpusztította a katély épületét. Csak az első emeleti márványterem és a nyugati szárnyban található lépcső maradtak épen.

Mirabell kastély Mirabell kastély
Jelenleg a Mirabell kastély a Salzburgi polgármester és néhány városi hivatal székhelyeként szolgál. A világ minden tájáról érkező jegyespárok választják esküvőjük színhelyéül a márványtermet.
Számtalan esküvői fénykép készül a márványlépcső angyalkája és a Mirabell kert szökőkútja előtt.
A kastély márványtermében már Leoporld Mozart és a gyermek Wolfgang is zenélt.


Mirabell kert

A Mirabell kert virágok és szobrok színes világát tárja a látogatók elé. Művészien metszett nővények, sétalugasok, csodállatos virágkülönlegességek és szökőkutak láthatók itt.
A park mai formáját 1690 körül nyerte el Fischer von Erlach tervei alapján. A park közepén található magas szkőkút körül Ottavio Mosto szobrászművész alkotásait, négy szborcsoportot csodálhatunk meg, melyek a négy elemet- víz, föld, levegő, tűz- szimbolizálják. Párisz vízen rabolja el Helénát, Pluto Perszephonét a föld alá viszi magával, Herkules Anteos gigászt emeli a levegőbe, és Éneász vállain hozza ki apját Anhiszész-t a lángoló Trójából.

Mirabell kert Mirabell kert
A szökőkúttól jobbra, az egykori üvegházban (Orangerie) található a Barokk Múzeum (Barockmuseum), ahol a XVII. és XVIII. századi műremekek, elsősorban oltárképek és falfestmények olajvázlatai és tervei láthatók.


Sebastian temető

A Sebastian temető Wolt Dietrich érsek uralkodása alatt épült olasz mintára.
Az árkádokkal körülvett négyszögben található több neves személyiség nyugvóhelye (pl: a híres orvos Paracelsus, Mozart édesapja, Leopold és Mozart felesége, Constanze).
Az 1818-ban bezárt temető közepén található a Gabriel kápolna, Wolf Dietrich von Raitenau érsek mauzóleauma.


Hellbrunni kastély

Salzburg déli részén, a vizekben igen gazdag hellbrunni hegyek lábánál található a Hellbrunni kastély, amelynek építésére Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek adott megbízást 1612-ben.
A kastély 1613 és 1619 között épült Santino Solari építész tervei alapján. Az itáliai művészet és kultúra nagy rajongójaként számon tartott Markus Sittikus feltételként szabta, hogy az új palota sem eleganciájában sem méreteiben nem maradhat el gyönyörű itáliai társaitól.
A kastély hatalmas, reprezentatív helyiségei, ünnepi termei, a kétkarú, épület előtti lépcsője és pompázatos parkjai nemcsak az egyházi fejedelmek illusztris vendégeinek a pihenését és szórakoztatását szolgálták, hanem a salzburgi érsekek hatalmát is tükrözték.

Hellbrunni kastély Hellbrunni kastély
A kastélyhoz hatalmas kert tartozik, mely tavakkal és és régi fákkal borított, igen kedvelt sétálóhyel. Hellbrunn legnagyobb látványossága a vízi játékok, melynek során a látogatókat üregekbe, barlangokba és lugasokba viszik, ahol a víz bárhonnan érkezhet. A parkban található isten és hősi alakokat ábrázoló szobrok a 17. század elejéről származnak.

A kastély ma leginkáb konferenciák, szemináriumok, különféle nemzetközi rendezvények és elegáns társasági események helyszíne.

A hatalmas park mögött, a Hellbrunni hegy lábánál található a Hellbrunni állatkert. A tágas kifutók és a rengeteg állatfaj egyaránt felkeltheti a fiatalok és az idősek érdeklődését.


Salzburg Múzeum

A Salzburg múzeum 2007 nyrától teljesen felújított épületben, közel 3000 négyzetméteren várja a Salzburg város történelmébe és kultúrájába betetekinteni vágyó látogatókat.
A Salzburg Múzeum 2009-ben elnyerte az Európai Múzeum Díját, 2007-ben pedig az Osztrák Múzeum Díját. A Salzburg Múzeum nagyszerű példa arra, hogy egy modern múzeum egyidejűleg informatív és szórakoztató is lehet. A múzeum első emelte a salzburgi nő és férfiak életét és munkásságát mutatja be a kultúra és a művészetek területén. A második emelet fényűző termeiben salzburg történetét, kultúráját, művészetét ismerhetjük meg a kezdetektől fogva. A régészeti és középkori gyűjteményekből származó kincseket a második emeleti tükörteremben találhatjuk meg.
A Neue Residenz belső udvara alatt található a Kunsthalle - egy kereken 500 négyzetméter alapterületű, kétrészes, üvegtetővel ellátott, multifunkciós kiállítási csarnok, amely évente három különböző témájú időszaki kiállításnak ad otthont.

Mozartplatz 1, 5020 Salzburg