St. Gilgen

St. Gilgen a 3000-es lakosú hangulatos kis városka a Wolfgangsee partján fekszik.
Mozart édesanyjáról híres, aki itt született. Az anya szülőháza ma a Mozart-ház nevet viseli, és a város egyik nevezetes pontja, jelenleg kiállítás található benne. St. Gilgent 2005-ben „Mozart Falu”-nak nyilvánították, bár maga Mozart soha nem járt itt.

A város kedvelt turisztikai célpont, hiszen itt mindent megkapható, amit csak egy élményekben gazdag nyaralástól elvárható. A hosszú parti sétány telis-tele van szállodákkal, remek kirándulási lehetőséget találhatók, a város központjából felvonókkal feljuthatunk a Zwölferhorn 1522 méteres csúcsára.

St. Gilgen St. Gilgen St. Gilgen St. Gilgen

St. Gilgen Főterén lévő városháza előtt egy Mozart szobor áll, mely a hegedülő Mozartot ábrázolja. Nem messze áll a templom, ahol Mozart édesanyját megkeresztelték, és ahol nővére házasságot kötött. A templom körül egy csendes, virágos, hihetetlenül szépen karbantartott temető, ahol még egy szökőkút is található.

Érdemes végigsétálni a hangulatos kis város utcáin, a parti sétányon, ahol bármerre nézünk mindenfelé magas hegyeket látunk. Ha városban járunk mindenképp érdemes a színes felvonókat kipróbálva felmennünk a Zwölferhorn csúcsára, ahonnan menet közben is csodálatos kilátás nyílik a városra és a Wolfgangsee-re egyaránt. A körülbelül 15 perces út alatt a felvonó 900 méteres szintkülönbséget tesz meg.

St. Gilgen St. Gilgen St. Gilgen St. Gilgen St. Gilgen St. Gilgen

A Zwölferhorn több túraútvonalat kínál a túrázni vágyok számára, emellett igen kedvelt a siklóernyőzők körében is.

St. Gilgen-ben található egy különleges hangszermúzeum, melynek két termében a világ össze tájáról származó legfurcsább hangszereket tekinthetjük meg. Nyaranta pedig egy Mozartról szóló 25 perces filmet vetítenek.

St. Gilgen kapcsolódik a legtöbb szálon Mozarthoz a világon, annak ellenére, hogy Mozart sosem élt itt. Amellett, hogy édesanyja itt született, édesapja is itt dolgozott, nővére Nannerl pedig 17 éven keresztül lakott itt.

Egy zarándokúton eljuthatunk a Falkensteinon keresztül egészen St. Wolfgangig. A Wlofgangsee-n lehetőség van hajókirándulásra is, mely összeköti St. Gilgent a Wolfgangsee körüli másik két településsel, Strobllel és St. Wolfganggal.