Schneeberg

Schneeberg Alsó-Ausztria legmegasabb hegye. Legmagasabb csúcsa a 2076 méter magasban található Klosterwappen. Schneeberg a kirándulók igazi paradicsoma. Közelsége miatt a magyarok köréban is igen népszerű. Távolság Bécstől: 70km.
A hegy anyaga mészkő, ezért kevés vízfolyás található rajta, de a hegy tövében eredő forrásokból fedezik bécs ivóvízellátásának jelentős részét. Bécs ennek köszönheti Európában egyedülálló minőségű ivóvizét, így nem meglepő, hogy Schneeberg és környéke természetvédelmi terület, ahol a legszigorúbb természetvédelmi szabályok vannak érvényben.
A viz egy 1873-ban épült, 120 km-es vízvezetékrendszeren keresztül jut bécsbe.

Schneeberg kiváló kirándulóterep, akár egynapos túrával is teljesíthető a hegycsúcs elérése, melyhez több, könnyebb és nehezebb túraútvonal is rendelkezésre áll.
Az túrautvonalak közül a legkönnyebb, ezáltal a leghosszabb is egyben, a hegyi vasút vonalát követi, Losenheimből indul. Ennek az útnak kevés túratapasztalattal rendelkezők is nyugodtan nekivághatnak.

Schneeberg Schneeberg

Amennyiben egynapos túrázást tervezünk, visszafelé érdemes igénybe venni a hegyi vasútat. A Schneeberg vasúttal való utazás önmagában is egy külön élmény, hiszen az út gyönyörű erdőkön át, alpesi rétek mellett vezet egy csodálatos, páratlan szépségű világba.

Schneeberg Schneeberg

A Schneeberg és környéke nemcsak nyáron szép, télen is feledhetetlen élményeket nyújt a kirámdulóknak. A téli hónapokban a Schneeberg elsősorban a Losenheimi sípályákon kínál sportolási lehetőséget.

Akik csak kisebb kirándulásra vágynak, nem feltétlenül akarják meghódítani a legmagsabb csúcsot, azok számára kiváló célpont lehet az 1213 méter magas Schober csúcs ahol fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk.


Schneebergbahn (Schneeberg vasút) - Salamander

A gyógyító klímájú üdülőhely, Puchberg városából szállítja az utasokat a hegyek birodalmába.
A szalamandra mintázatúra festett vonat két kocsiból áll, Puchbergből (577 m) indul és egészen a fennsík széléig viszi az utasokat. 1897 óta üzemel, a 9,8 km-es útat 53 perc alatt teszi meg, 1218 méter szintkülönbség legyőzésével.

Schneebergbahn

Április végétől November végéig közlekedik, télen a sok hó miatt nem üzemel. Jegyet nem csak a teljes útra, hanem egyes résztávolságokra is lehet váltani, amit érdemes elővételel megvenni.

A vasút állomásai:

 • Puchberg
 • Hengsttal
 • Hengsthütte
 • Ternitzerhütte
 • Baumgarten
 • Hochschneeberg

A Baumgartner állomás több túraút kiindulópontja. Puchberg innen 150 perc gyalog.

A Hochschneeberg-en a Salamander vasút felső állomásánál található Alsó-Ausztria legmagasabban fekvő gyermekjátszótere, mely 5000 m2-en terül el, közvetlenül a hegyállomás mellett.

Az Erzsébet Templom (Elisabeth Császárnő Emlékkápolna) szintén a Hochschneeberg-en található, melyet az 1898-ban meggyilkolt Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné (Sziszi) emlékére emeltek.


Salamander üdülőlift

Puchbergtől mindössze 6 km-re, a Losenheim nevű városrészből indul a Salamander üdülőlift, mely alig néhány perc alatt repíti utasait 840 méteres magasságból 1.210 méteren lévő hegyállomás, "Faden"-re.
A "Faden" egy hegynyereg a Schneeberg és Leiten pusztaság között. A hegyállomás ideális kiindulópont mindenféle túrához.

salamander salamander salamander salamander

A hegyállomásnál szép panormáma tárul elénk, aholl több hütte is várja a kirándulókat.

A hegyállomástól induló túrák:

 • Mamauwise rét
 • Hegycsúcson felállított kereszt
 • Északi Grafensteig
 • Vízesés
 • Íjász ösvény
 • Forellino gyermekjátszótér

A felvonó egész éven át üzemel.


Weichtal-szurdok (Medve-szurdok) - Bärenschützklamm

A Weichtal-szurdok a Schneeberg és Rax hegyeket választja el egymástól, az ösvény egy része pedig a Schwarza-patak mentén fekszik.
Ez Ausztria egyik legszebb és legismertebb szikla-szorosa, ahol 169 fahídon, létrán és 2900 lépcsőfokon keresztül lehet átkelni, melyek a folyamatos karbantartás miatt teljesen biztonságosan használhatók. A szurdok Graztól 40 km-re fekvő Mixnitz nevű településnél található. A bejáratnál jegyet kell váltani.

Medveszurdok Medveszurdok

A hatalmas sziklafalakkal övezett szurdok 10 km hosszú, melyben a haladás egyirányú. Útközben fantasztikus vízesésekkel, hatalmas sziklákkal, barlngokkal, csobogó patakokkal teli látványban gyönyörködhetünk. Maga a szurdok a Schneeberg déli oldalában húzódik.