Semmering

Stájerország (Steiermark) és Alsó-Ausztria (Niederösterreich) határán fekvő semmering régió minden évszakban kínál programokat az ausztriába érkezőknek.
A Semmering régiója egy speciális turisztikai fogalom és jelenség szülőhazája, ez az egyik elsőként emlegetett és divatossá vált nyári üdülőhely. A századforduló környékén Bécs pezsgő kulturális életének prominens szereplői szívesen látogattak ide nyaranta a városból levegőzni, feltöltődni. A művészeket hamarosan követték az iparmágnások és a természet más szerelmesei, akik megengedhették maguknak, hogy csodálatos villákat építtessenek a hegyekben.

Semmering Semmering Semmering Semmering

Ezek az építészeti remekművek nagyrészt máig fennmaradtak még gazdagabbá téve a tájképet.

Semmering település Alsó-ausztria és Stájerország határán helyezkedik el 1000 méteres magasságban, melyhez a Zau(:ber:)g hegy Alsó-Ausztria oldala tartozik.
Semmering már a császári időkben a főnemesség, világhírű múvészek, építészek és szabadgondolkodók kedvelt találkozóhelye volt.
A Semmering hágó legmagasabb pontja (984 méter) mentén található település az őt körülvevő tájegység nevét viseli.

Semmering nagy kedvenc a kirándulni vágyók körében, amiben kedvező fekvése is szerepet játszik, hiszen bécstől csak egy rövid autóút választja el.


Bikepark, Varázshegy Semmering

A Varázshegy Semmering bike-parkjának és nagyszerű túraajánlatainak köszönhetően igazán változatos kikapcsolódási lehetőségeket kínál.
A Millenium kilátótól kiindulva a természetbarát túrázók számtalan útvonal közül válogathatnak, amelyeken felfedezhetik a varázshegy csodás világát. A varázshegy legmagasabb pontjaként a Millenium kilátó egyedülálló panorámát kínál a Semmering-Rax-Schneeberg térségre egészen a bécsi medencéig.

A Varázshegy Semmering Bike-park összesen 7 kilométernyi kerékpáros ösvényt kínál a vendégeknek, amelyek között mindenki megtalálhatja a korának és tudásának legmegfelelőbbet. A varázshegy nem csak a hegyikerékpárosok számára kínál kikapcsolódást, a családokra is feledhetetlen élmények várnak két keréken.

Semmering bikepark Semmering bikepark

Az oriásrollerekkel való száguldás igazi különlegességnek számít a családok vagy a céges kirándulások résztvevőinek egyaránt. A monsterrollerrel, védőfelszereléssel és sisakkal a családi úton lehet legurulni a völgybe.

A kerékpárkölcsönzők és a szervizek a felvonók völgyállomása mellé települtek, ahol minden elképzelhető kelléket tartanak.


Semmering-Stuhleck

A magyar síelők által igen kedvelt ausztriai úticél. Kelet-Ausztria legnagyobb síterülete, ahol 24 kilométer sípálya fogadja a síelés és snowboardozás kedvelőit.
A Semmering-Stuhlect sípályái 800 - 1783 méteres magasságban helyezkednek el, ahová 2 modern hatüléses, 2 négyüléses felvonó, valamint 6 sílift segítségével lehet feljutni.
A kék és piros pályák mellett találhatunk éjszakai és versenypályát is, valamint szánkópálya, két látványos hó park (Stuhleck Night Ride) a snowboardosoknak, snow tubing pálya, teniszcsarnok, jégteke, sportlövészet, és téli túraútvonalak bővítik szórakozási lehetőségeket.

A sípályák, mint a legtöbb helyen ausztriában kitünően karbantartott, hóágyúzott, minden korosztály számára ajánlható sípályák.


Semmering - Hirschenkogel / Zauberberg

Magyarországról néhány óra alatt elérhető (Budapest távolság: 327 km) a sípályarendszer, 14 kilóméter jó minőségű sípályával.
Semmering-Hirschenkogel különlegessége egy európai szinten is kiemelkedő, 7 kilóméter hosszú, kivilágított éjszakai pálya, valamint egy 3 kilóméter hosszú szánkópálya. Családosoknak, kezdőknek és sportos sízőknek egyaránt megfelelő szolgáltatást nyújt.

Semmering hirschenkogel Semmering hirschenkogel Semmering hirschenkogel

A sípályák teljesen hóbiztosak, amely a hóágyúknak és Semmering egyedülálló mikroklímájának is köszönhető. A snowboardosoknak és freeskiereknek a Split-park teszi élvezetessé az ausztriai üdülést, amely tulajdonképpen két részből áll.
Az első részben, a Panoráma pálya mellett, található mindkét kicker. A másik részben, a hegyi lesiklópályát a Panoráma pályával összekötő pályán található a jibpark különböző akadályokkal.


Spital am Semmering

Spital am Semmering település Stájerország tartományban található, 800 méter tengerszint feletti magasságban.
A Stuhleck lábánál, 6,5 kilóméterre helyezkedik el a Semmering hágótól. A település külterületén egy gyönyörű kastélypark közepén található Sommerau kastély (Schloss Sommerau), mely egy szállodának ad otthont. A Hirschkogelbahn felvonó mindössze 10 perc autóútra fekszik a kastélytól, ezért a téli sportok egy kedvelt kiinduló helye.


Semmeringi vasút (Semmeringbahn)

Bécsből a legszebb útvonal Ausztria déli vidékeire a Semmering „varázshegyet” körülvevő régión át vezet.
A Semmeringbahn Carl Ritter von Ghega vezetésével, 1848-1851 épült, a varázshegyek Gloggnitz és Semmering közötti részén közlekedik, impozáns alagutakon és viaduktakon keresztül. Táblákkal jelzett túraút található a vasútvonal mentén, a történelmi Semmering-Payerbach-Gloggnitz útvonalon.

A semmering vasútvonal 41 kilóméter hosszú, a civilizáció egyik jelentős mérnöki munkája. A Semmering-hágó térségében halad, igen nehéz terepviszonyok és jelentős szintkülönbségek (460 méter) legyőzésével.

Semmeringbahn Semmeringbahn

A semmeringi vasút 14 alagúton, 16 viadukton, 11 vashídon, és több mint 100 kőhídon halad át. A leghosszabb alagút 1431 méteres, a viaduktok között pedig vannak kétszintesek is. Ez volt Európában az első hegyi vasút.
A semmeringi vasútat már az építésekor tájépítészetnek tekintették, vagyis arra törekedtek, hogy a technológia harmonikusan illeszkedjen a természethez. Az UNESCO 1998-ban a világörökség részévé nyilvánította.


Semmeringi hágó

Ausztria keleti-középső részén, Stájerország (Steiermark) és Alsó-Ausztria (Niederösterreich) szövetségi tartományok határán helyezkedik el.
A hágót fenyvesekkel borított hegyek veszik körül, északon a Rax (2007 méter) és a Schneeberg (2076 méter) található. A Semmering hágó környéke akkor indult hatalmas fejlődésnek, amikor elkészült 1854-ben a világhírű Semmering Bahn.

A Semmering hágó alatt haladó vasúti alagút épül, mely várhatóan 2024-re készül el, és 27,3 kilométer hosszú lesz. Északi kapuja az Alsó-Ausztriai Gloggnitz, a déli a stájerországi Spital am Semmering közelében lesz.
Az alagút megépítésének terve az 1980-as években merült fel először.