Stájerország

Ausztria zöld szíve
Stájerország (Steiermark) Ausztria második legnagyobb tartománya. A salzkammerguti tóvidék egy része is Stájerországhoz tartozik.
(Legnevezetesebb részei az Altausseer See, és a stájer tengerként is emlegetett Grundlsee. Ez utóbbi közelében van a Toplitzsee, amelynek mélye a legenda szerint valami régen elsüllyesztett, mesés kincset rejt.)

Területe: 16 392 km2
Tartományi székhelye: Graz
Legmagasabb pontja: 2995 méter (Dachstein)

Fontosabb települések: Graz, Leoben, Mariazell, Geleisdorf, Admont, Ehrenhausen, Geleisdorf, Kapfenberg, Tauplitz, Hartberg, Weiz, Puch

Stájerország három nagyob tájegységből áll:

  • Felső-Stájerország (Obersteieramark)
  • Nyugat-Stájerország (Weststeiermark)
  • Kelet-Stájerország (Oststeiermark)

Stájerország a vadászok és turisták paradicsomaként is ismert. Ausztria erdőkben leggazdagabb vidéke, szinte egybefüggő erdőség.

Utazás: Bécsből indulva vagy az A2-es (déli autópálya), vagy az S6-os (Semmering-gyorsforgalmi autóút) úton juthatunk el Stájerországba. Nyugat felől Salzburgon vagy Passau-n átWels-be, majd tovább az A9-esen (Pyhrn-autópálya) vezető útvonal kínálkozik.
Dél felől érkezve pedig az A9-es, vagy az A2-es autópálya.

Klíma: A pannon behatások és az alpesi klíma közötti átmenet Ausztria többi részéhez képest - a hegyvidékek kivételével - nagyon enyhe hőmérsékletet eredményez.
A tavaszaz északi hegyes vidékeken biztos havat tartogat, míg délen már korán nyári az idő.
A nyár is ehhez az északi-déli különbséghez igazodik: északon kellemes, soha nem fülledt az időjárás, délen pedig szinte mediterrán az időjárás.
Az ősz egész Stájerországban meghosszabbítja a nyarat, kevés csapadékkal egészen későig belenyújtja az őszbe.

Várak és kastélyok:

  • Eggenberg kastély
  • Gallenstein romjai: Kedvelt kirándulóhely Liezen közelében, lenyűgöző kilátással a St. Gallen-i völgyre.
  • Herberstein kastély
  • Oberkapfenberg vára: A 13. századból fennmaradt vár Kapfenberg mellett. Ragadozómadár-bemutató, fegyvertörténeti kiállítás, lovagi játékok helyszíne.
  • Riegersburg: A török megszállók ellen oltalmat nyújtó híres vár volt, Fürstenfeldtől délre. Ragadozómadá-röptetés, lovagterem, boszorkánymúzeum, kiállítások.
  • Strechau vára: Gótikus és román jegyeket is magán viselő reneszánsz építmény Rottenmann mellett.
  • Seggau kastélya

Kelet Stájerország - Ausztria kertje
A magyar határtól kb. 60 kilométerre nyugatra, Burgenland és Graz között fekszik, melyet Stájerország kertjének is neveznek.
Kelet-Stájerország specialitásai az alma, az őszi körte, az alpesi ökörhús és a weizi bárány.
Tavasztól őszig panorámás túrautvonalak, a Medve és a Rába-szurdok, folyók menti kerékpárutak, valamint számos nevezetes látnivaló várja a vendégeket.
A szőlőtermelésnek köszönhetően igazi borkülönlegességekkel találkozhatunk, melyeket leginkább a Római borút alkalmával lehet megismerni.