Wolfgangsee (Salzburg, Felső-Ausztria - Salzkammergut)

A Salzkammerguti tóvidék részét képező Wolfgangsee legnagyobb része Salzburg tartományhoz tartozik. A 12,8 négyzetkilóméter kiterjedésű tó hossza mintegy 11 km, szélessége 2km, mélysége helyenként 114 méter.

A Wolfgangsee türkizen csillogó vize halakban gazdag, ivóvíz tisztaságú, az EU hivatalos referenciavizeként szolgál. A nyáron átlagosan 24 fokra melegedő tó kiváló helyszín a fürdőzésre, miközben gyönyörködhetünk a tavat körülölelő hegyek nyújtotta lélegzetelállító panorámában. Az aktív élményekre vágyók is rendkívűl sok lehetőség közül válogathatnak, mint a vitorlázás, búvárkodás, vizisí, szörfözés, valamint motorcsónak vontatta gumigyűrűn lovagolhatja meg a hullámokat. A Wolfgangsee-n rendszeresen működő sétahajó járatók egyikével bebarangolhatjuk a tó minden egyes részét.

Wolfgangsee Wolfgangsee wolfgangsee wolfgangsee

A Wolfgangsee északi partján emelkedő Schafberg a legmagasabb pont, mely a salzkammerguti tóvidék legszebb körpanorámáját kínálja. A tó körül végig rengeteg szálláshely található, valamint 15 szabadstrand várja az úszni vágyókat. A Wolfgangsee igen népszerű célpont a külföldi turisták körében is, mely egyrészt Salzburg közelségének is köszönhető.

A tó körül több hangulatos kisváros található, ahol rengeteg szálláshely és kemping közül válogathatunk: St. Gilgen, Sankt Wolfgang, Stroble, Abersee.
A síelni vágyok Postalm vagy Zwölferhorn sípályáin hódolhatnak szenvedélyüknek.

A Wolfgangsee partján található hangulatos kisváros St. Gilgen központjából induló felvonokkal juthatunk fel Zwölferhorn csúcsára, mely 1522 méter magasan fekszik. Innen csodálatos kilátás nyílik a Wolfgangseere, valamint a Salzkammerguti tóvidékre.

wolfgangsee wolfgangsee wolfgangsee wolfgangsee

A felvonó a 900 méteres szintkülönbséget körülbelül negyed óra alatt teszi meg. A Zwölferhorn több túraútvonalat kínál a túrázni vágyok számára, emellett igen kedvelt a siklóernyőzők körében is. Télen ideális síterület akár a családoknak is, kezdőktől a profikig mindenkinek ajánlható az itteni pályák.

A gyalogosan is megmászható a St.Wolfgang melletti Schafberg csúcsáról pazar kilátás nyílik Salzkammergut 13 tavára, a legtöbb kiránduló azonban Ausztria legmeredekebb, gőzzel működő fogaskerekűjével jut fel a csúcsra.

Egy üdülés keretében rengeteg látnivalót és kirándulási lehetőséget találunk a Wolfgangsee közelében, mint St.Gilgen, Strobl, St.Wolfgang a világörökség részét képező Hallstatt, a császárváros Bad Ischl, Salzburg.