Tirol

Tirol az osztrák turizmus szíve, a téli sportok birodalma.
A tartomány bővelkedik gyönyörű városokban, de az igazi vonzerőt az Alpok jelenti.
Több mint 3500 km tökéletesen karbantartott sípálya, 1000 modern felvonó, minőségi vendéglátás, mind egy tiroli síüdülés mellett szólnak.
Mindemellett tirolban nyáron is van élet. Az Alpokban 15 000 km felfestett turistaút várja a kirándulókat. Egymást érik a fesztiválok, több vár és kastély is várja az ide utazókat.

Területe: 12 647 km2
Tartományi székhelye: Innsbruck
Legmagasabb pontja: 3797 méter (Großglockner)

Fontosabb települések: Innsbruck, Schwaz, Wörgl, Mayrhofen, Jenbach, Seefeld, Igls, Ehrwald, Kitzbühel, Imst, Landeck

Tirol a síelésre és az ahhoz szükséges igények kielégítésére rendezkedett be.


Defereggental

A családbarát és könnyen áttekinthető Brunnalm síterület napfényes hegyoldalakkal, tökéletesen karbantartott sípályákkal és családbarát lesiklópályákkal várja az ide utazó vendégeket, távol a tömegturizmustól és a nagy síparadicsomok nyüzsgésétől. A Defereggental emellett a snowboardosok egyik kedven helyének számít Tirolban.


Hochpustertal

Három családbarát síterülete, köztük a Hochpustertal síközpont Sillianban széles sípályákkal és komfortos felvonókkal várja a vendégeket. Obertilliachban sífutópálya és biatlonközpont is várja a vendégeket.

Großglockner Resort Klas-Matrei
2008 decemberétől két síterüle, Kals am Großglockner és Matrei Goldried egyesül, és ús síparadicsomként Großglockner Resort Klas-Matrei néven várja a síelőket.
Mindez feledhetetlen élményeket ígér Ausztria legmagasabb hegyének a lábánál, 110 kilométernyi sípályán.


Várak és kastélyok Tirolban

  • Ambras kastélya: Innsbruck fölött emelkedő reneszánsz kastély. Spanyol terem grandiózus festményekkel, a bécsi Szépművészeti Múzeum kiállítóhelye, számtalan műkincs otthona. Bemutatótermek, kiállítások, angol kert jellegű kastélypark.
  • Innsbrucki Hofburg: A Tiroli választófejedelmek egykori palotáját Mária Terézia császárnő építtette át barokk kastéllyá. Dísztermek, rendezvénytermek, császári apartmanok, kastélypark.
  • Kufstein vára: A város jelképének számító várat 13. századi oklevelek említik először. A világ legnagyobb szabadtéri orgonája itt található, kulturális rendezvények.
  • Landeck kastély: a 13. században eredetileg bírósági székhelynek épült. Ma helytörténeti múzeum és galéria.
  • Tratzberg kastély: Európa egyik legszebb kastélya Jenbach közelében, a gótika és a reneszánsz idejéből. A Habsburg teremben látható a Habsburgok családfájának legelső festett ábrázolása.

Adlerweg túraútvonal

Az Adlerweg a Tirolt átszelő túraútvonalak hálózata. A "sasok útja" elnevezés az úthálózat által kirajzolt formából ered, mely egy kiterjesztet szárnyú sasra emlékeztet.
A fő utvonal 23 szakaszból áll, St. Johann in Tiroltól egészen St. Anton am Arlbergig vezet, és több mint három hét alatt teljesíthető. A Tirol keleti részéig kanyargó regionális útvonalak bejárásával a teljes gyalogút 1480 km.
Ajánlatos, hogy a számos útvonalból állítsuk össze magunknak az Adlerweg személyre szabott változatát.
A fő útvonal 2. és 8. szakasza közötti többnapos túra igen látványos tájakon halad keresztűl, mely Koasától (Kaiser-hegység) indul, és Kufstein vidékén, messzire nyúló alpesi mezőkön, valamint a Rofan hegységen át vezet, végül az Achensee mellett, Tirol legnagyobb tavánál ér véget.
Teljes táv a fő túraútvonalon: 280 km.


Tiroli Lechtal Természeti Park

A Lech Közép-Európa utolsó teljesen vad folyója. Partjait érintetlen, vadonszerűen burjánzó növényzettel díszített tájak kisérik.
Kiválóan terep egy kerékpáros vagy gyalogos felfedező túrához. A természeti park a Kalkalpen hegység északi részén, az Allgaui és a Lechtali alpok között található. A Lech és szerteágazó mellékfolyói körül csodállatos ártéri világ alakult ki, utolsó menedéket nyújtva olyan élőlényeknek, amelyek korábban számtalan helyen megéltek a vadvizek mentén.


Grossglockner

A Grossglockner Ausztria legmagasabb hegycsúcsa a Hohe-Tauern hegyláncban található, Karintia és Tirol határán. Magassága 3798 méter. Jelentése: nagy harang, melyet jellegzetes alakjáról kapott.
A télen és nyáron egyaránt mászható hegycsúcsot minden oldalról gleccserek veszik körül, köztük ausztria legnagyobb gleccsere, a Pasterze. A Grossglockner a Hohe Tauern nemzeti park közepén helyzkedik el, mely három tartomány területére (Karintia, Tirol, Salzburg) terjed ki.
Heiligenblutból indul a Grossglockner alpesi panorámaút, mely a legismertebb magashegyi országút. A nemzeti park szívébe és 2504 méter magasba vezet fel, 36 kanyarulattal és 48 kilométer hosszan.