Várak és Kastélyok Ausztriában

Ausztria telis-tele van pompás várakkal és kastélyokkal, letűnt nagy idők impozáns tanúival. Minden tartományban találunk ezekből a történelemmel átitatott építészeti remekekből. A történelmi épületek kedvelőinek egy ausztriai utazás fonos részét képezi egy vár, vagy egy impozáns kastély megtekintése.

A 17. században épült barokk kastély Eisenstadt városának jelképe, pompás Haydn-termében koncerteket rendeznek. A háromemeletes négy saroktornyos kastély Ausztria egyik legszebb épülete, Burgenland legjelenősebb kulturális műemléke.

Fraknó vára mai is teljes épségben áll, eredeti állapotában. 1317-ben a nagymartoni grófok építették, 1440-ben a Habsburgoké lett, de 1466-ban Mátyás visszaszerezte. 1491-ben a pozsonyi béke Ausztriához csatolta, 1626-ban került hozzánk vissza.

A Schönbrunni kastéy Bécs Hietzing nevű kerületében található, melyet önálló kirándulás keretében érdemes megtekinteni. A palota jelenlegi 1441 helyiségéből 45 tekinthető meg.

A Belvedere egyike a világ legszebb és legjelentősebb múzeumainak és Bécs legkimagaslóbb látnivalói közé tartozik. A barokk palotacsoport két kastélyból áll (Alsó- és Felső-Belvedere), ahol mára az osztrák művészet remekei – a középkortól napjainkig – találtak otthonra.

A Hofburg eredetileg egy középkori vár volt, eredetileg erődítménynek tervezték, de erre ma már csak a várkápolna emlékeztet. Hofburg mai látványa körülbelül 800 év alkotómunkájának az eredménye. Bécsben a Heldenplatzon álló épületegyüttes évszázadok óta az osztrák főváros dísze.

A bécstől alig 15 km-re délre található Schloss Laxenburg Európa egyik legfigyelemreméltóbb kastélya. Kastélyparkja a XVIII.-XIX. századi kertépítő művészet egyik legszebb példája. Egykor a császári család kedvelt nyári rezidenciája volt.

A Greillenstein kastély Röchrenbach település közelében található reneszánsz stílusú épület, amely 1534-től a Kuefstein család tulajdonában van. A mai kastély helyén a középkorban egy kis erődítmény volt, amit Kuefstein leromboltatott, hogy a helyére kastélyt építtessen.

Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak. Wolf Dietrich halála után követője Markus Sittikus Mirabell kastélynak keresztelte át.