Schönbrunni kastéy

A Schönbrunni kastéy Bécs Hietzing nevű kerületében található, melyet önálló kirándulás keretében érdemes megtekinteni. A barokk stílusú császári rezidencia Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága. Évente 1,5 millióan, a parkal és a többi intézményével együtt több mint 6,5 millióan látogatják.
Az 1700-as évek közepén a kastélynak kb. 2000 szobája volt, rendelkezett egy külön kápolnával és egy színházzal. A palota jelenlegi 1441 helyiségéből 45 tekinthető meg. Nevét egy közeli jóvizű forrásról kapta, melyet Mátyás császár egy vadászat közben talált.

1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.
A mai palota 1695–1713 között épült Fischer von Erlach tervei szerint. Az eredetileg vadászkastélynak tervezett épületet Mária Terézia átépítette. Végleges formáját 1780-ban, Mária Terézia halálakor érte el.

1918-ban, a monarchia bukása után az újonnan alakult Osztrák Köztársaság lett a kastély tulajdonosa, és a gyönyörű szobákat múzeummá alakították át. A 20. században a katély több történelmi esemény színhelye volt; például itt találkozott 1961-ben John Fitzgerald Kennedy és Nyikita Hruscsov.


Schönbrunn: Kastély, Gloriette, Pálmaház, Állatkert, Labirintus, Sivatag háza

A Kastélyról:
A kastély a világörökség része
A Schönbrunni kastély 200 méter hosszú. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel díszítettek.
A termekben cseh kristálycsillárok és cserépkályhák találhatók. Kivülről a gyönyörű barokk stílusú épület felidézi, milyen volt a királyi udvartartás élete a 18-19. században.
A Schönbrunn-i palotában megcsodálhatjuk a királyné életnagyságú, aranyozott szobrát is.

Schönbrunni kastéy Schönbrunni kastéy
Minden szalonnak, mindegyik teremnek megvan a maga kis története, amelyek a nagy történelmi események mellett jellemzőek voltak a császári ház életvitelére és stílusára.


Gloriette

Császári kilátás Bécsre
A Gloriette 1775-ben épült, 100 méter hosszú és 19 méter magas. Az építményben jelenleg egy kávézót helyeztek el, melyben Bécs csodálatos paorámájában gyönyörködhetnek az ide betérők.
Vasárnap délelőtt élő zene szól, a klasszikustól a dzsesszig.

Gloriette Gloriette Gloriette


Pálmaház

A kastélypark fénypontjai közé tartozik a építészetileg is fantasztikus pálmaház és egzotikus növénygyűjteménye.
A Pálmaház I.Ferenc József megbízásából készült 1882-ben. A fém és üveg elemekből álló pálmaház 113 méter hosszú és 28 méter magas. Ma a Szövetségi Kertek gyűjteményeinek számos mediterrán, trópusi és szubtrópusi növényt felvonultató részét csodálhatjuk meg itt, többek között a kereken 23 méter magas pálmát és a világ legnagyobb tavirózsáját.

Pálmaház

Állatkert

A Schönbrunni a világ legrégebbi, mai napig fennálló állatkertje.
1752. július 31-én nyílt meg Schönbrunnban a bécsi állatkert, a világon a legrégebbi máig fennálló ilyen intézmény. Az állatkert jelmondata: „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona!” A világon először (1906. július 14-én) ebben az állatkertben született fogságban elefnántbébi. 1914-ben 3400 állat élt a kertben, de az első világháború után pénzügyi okokból csaknem bezárták. 1991-ben egy társaság vette át az állatkertet kezelését, ezután dinamikusan nőtt a látogatók száma, és a befolyó pénzekből számos új épületet építettek. Többek között madárházak, elefántpark, terrárium és akvárium, esőerdő-ház, a nagymacskáknak kifutó és Ausztrália-ház épült.

Schönbrunni állatkert Schönbrunni állatkert

Labirintus

Hajdan a császári család sétálgatott a zegzugos sövények között.
A labirintus 1698 és 1740 között létesült. Eredetileg négy különböző részből állt, középen egy, a környezetéből kiemelkedő pavilonnal, ahonnan át lehetett tekinteni a területet. Területe 1715 négyzetméter.

Labirintus

Sivatag háza

Az egész világ sivatagaiból származó növények és állatok láthatók ebben az épületben.
A Sivatag háza 1904-1905 között épült, eredetileg Napóra-háznak. Sokáig zárva volt, átalakították, végül a Lepkeházat, mint Sivatagi házat nyitották meg újból. A Nővényeket az élőhelyükre jellemző állatvilág képviselői veszik körül. A növények egy része Ausztráliából és Dél-Afrikából került ide, melyek között találhatóak kuriózumnak számító vízraktározó és szárazságtűrő növények.

Sivatag háza