Esterházy kastély - Kismarton

Burgenland legjelenősebb kulturális műemléke, Eisenstadt városának jelképe, mely több mint 300 évig az Esterházy család fő lakhelye volt.
A háromemeletes négy saroktornyos kastély Ausztria egyik legszebb épülete. A 14. században kezdték építeni, majd a barokk és a klasszicizmus jegyében kapott új külsőt. A kastély főbejáratát korinthoszi oszlopok díszítik. Belépésünk után tükrökkel övezett folyósón juthatunk be a kastély számos, gazdagon díszített termébe.

Mindenkép figyelmet érdemel a három emelet magasságú ünnepi terem, melynek falfestményei magyar főurakat ábrázolnak, mennyezete pedig mitológiai jelenetekben gazdag.

Legalább olyan közkedvelt a Haydn terem is, melynek eredeti márványpadlózatát akusztikailag remekebb fapadlóra cserélték. A bécsi Musikverein után ezt tartják Ausztria legjobb koncerttermének. A Haydn terem nem csak a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme, hanem Joseph Haydn alkotói tevékenységének eredeti helyszíne is.

Eszterházy kastély Eszterházy kastély Eszterházy kastély Eszterházy kastély
Az épületben idegenforgalmi iroda is helyet kap. A gloriettel és narancsházzal rendelkező kastély parkja eredetileg franciapark volt, de a 19. század végén angol stílusúvá alakították.

Átalakításokat többször is végeztek a kastélyon, azonban a legjelenősebb átalakítás Esterházy Miklós herceg nevéhez fűződik, aki klasszicista stílusban építette át a kastély északi részét és északi tornyát, valamint ő alakította ki az angolparok a kastély kertjéből.


Kiállítások a kastélyban

Bormúzeum

Az Esterházy kastélyban található Ausztria legnagyobb bormúzeuma, melyben több mint 700 kiállítási tárgy, köztük Burgenland legrégebbi szőlőprése is látható.

Haydn explozív

Amikor Joseph Haydn szolgálatba lépett mint a zenekar vezetője, az Esterházy kastély Kismartonban Magyarország egyik leggazdagabb és leghatalmasabb hercegi családjának fő lakhelye volt. Egy olyan hely, amely a művészetkedvelő mágnások uralma alatt az udvari zene kultúra középpontjává vált.
Haydn zenei munkássága ragyogó része a hercegi reprezentációnak. A kiállítások először engednek szokatlan bepillantást a kulisszák mögé.

Hercegnői lakosztályok

A kiállítás három Esterházy hercegné lenyűgöző történetét mutatja be közvetlen és egyedülálló módon.

A három hercegnő:

  • Maria Josefa Hermenegilda
  • Maria Theresia
  • Lady Sarah Frederica