Fraknó vára

Fraknó vára Burgenland egyik jelképe.
A várat 1317 után határvárként kezdték építeni a nagymartoni grófok a Rozália-hegység nyúlványára.
A törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. A 17. század eleje óta az Eszterházy család tulajdonában van, napjainkig őrzi a jelentős műgyűjteményüket.

Fraknó vára mai is teljes épségben áll, eredeti állapotában. 1317-ben a nagymartoni grófok építették, 1440-ben a Habsburgoké lett, de 1466-ban Mátyás visszaszerezte. 1491-ben a pozsonyi béke Ausztriához csatolta, 1626-ban került hozzánk vissza.
A környéken vonuló hadak meg sem kísérelték az ostromát. 1622 óta napjainkig az Eszterházy család birtokában van. 1635 és 1660 között Eszterházy Miklós teljesen átépíttette, a régi várból csak az öregtorony maradt meg.
A belső vár kétemeletes, négyszögű épülettömbjét sokszögű olaszbástyás védőfal övezi. A várnak látogatható kiállításai, kincstára, panoptikuma, fegyvergyűjteménye, levéltára van.

Az Eszterházy kincstár az egyetlen olyan művészeti és csodakamra gyűjtemény Európában, amely eredeti állapotában és eredeti helyén található meg.
Itt látható Európa legnagyobb magántulajdonú fegyvergyűjteménye, az egykori hercegi fegyvertár, amely az Eszterházyak hadviseléséről tanúskodik.


Kiállítások

Titokzatos kincsek

Az Eszterházy kicstár Európában az egyetlen olyan Kunst und Wunderkammer (művészeti és csodakamra) gyűjtemény, amely még az eredeti helyén és az eredeti állapotában található meg.
Eszterházy Pál herceg nagystílűen gyűjtötte az értékes órákat és automatákat, exotikus állatpreparátumokat és ritkaságokat. Ezeket a bonyolult zárszerkezettel ellátott, biztonságos kincstárban őrizte, ahol napjainkban is meg lehet csodálni.

Fegyvertár és fegyvergyűjtemény

Az Eszterházy hercegek hadviseléseiről tanúskodik Európa legnagyobb magántulajdonú fegyvergyűjteménye, az egykori hercegi fegyvertár. Lenyűgöző mennyiségben láthatók fegyverek és harci eszközök a harmincéves háborúból és a törökök elleni csatákból, Mária Terézia idejéből és a Habsburgok Napóleon elleni csatáiból. Az Eszterházy hercegek tulajdonából származódíszfegyverek, magas rendek és különleges vadászfegyverek ékesítik az egyedülálló hadtörténeti gyűjteményt.

Filigrán elefántcsont

Az értékes és meglehetősen filigrán elefántcsontból és csontból készült tárgyak a 17. században készültek Nürnbergben a Zick család és Berchtesgaden művészeinek műhelyében.
A Fraknó várában található, merész filigrán tartókkal és oszlopokkal készült elefántcsont faragványok a legnagyobbak és legelismertebbek közé tartoznak.

Mesés ezüstbútorok

A kiállítás fénypontja és az európai művészettörténet csúcsa a barokk ezüstbútorokkal berendezett szoba.
Az augsburgi ötvösmester, David Schwestermüller által készített ezüstasztallal a Fraknó várában található ezüstbútorgyűjtemény Európa legnagyobbjai közé tartozik. Mint ahogy Versailles ezüstbútorait, úgy a történelem során a többi európai gyűjtemény darabjait is beolvasztották - többnyire a hadikassza javára.