Vorarlberg

Vorarlberg Ausztria koronaékszere
Teljesen alpesi jellegű tartomány, jellegében egészen hasonlít Tirolhoz. Ausztria legnyugatibb tartománya, Bécs után a legkisebb is. Télen kedvelt síparadicsom. Nyugatról Svájc és Liechtenstein, északról Németország Bajorország tartománya, keletről pedig Tirol határolja.

Vorarlbergbe nemcsak csodás természeti környezete és egyedülálló túrázási lehetőségei miatt érkeznek az üdülővendégek. A tartomány különösen ötletgazdagnak számít az egyéb kikapcsolódási lehetőségek terén és a művészetet illetően is.
A modern építészeti alkotásoknak és nagyszabású fesztiváloknak köszönhetően Vorarlberg Európai hírnévre tett szert.

Vorarlbergben hűen őrzik a hagyományokat. Szalagos térdnadrágú, széles kalapú urakkal, és hímzett ruhás, derékszalagos hölgyekkel a vidék bármelyik részében találkozhatunk. Itt is nagyon szeretik a díszes, zenés felvonulásokat. A tradíciókat tudatosan ápolják. Az építészet kapcsolatban áll a tájjal és a környezettel. A házak illeszkednek az őket körülvevő természeti környezetbe.

Területe: 2601 km2
Tartományi székhelye: Bregenz
Legmagasabb pontja: 3312 méter (Piz Buin)

Fontosabb települések: Bregenz, Feldkirch, Bregenzerwald, Bludenz, Brandnertal, Rankweil, Hohenems, Lustenau, Hörbranz, Nüziders

Vorarlberg egésze hegyvidék. Területének kétharmad része 1000 méter fölött fekszik.
A turizmus elsősorban az Alpok téli és nyári kínálatára, valamint Bregenz kulturális értékeire, és nyári fesztiváljaira épül.


Vorarlbergi várak és kastélyok

  • Schattenburg: Feldkirch szimbóluma kilátótoronnyal és helytörténeti múzeummal.
  • Hohenems kastélya: reneszánsz palota a 16. századból. Itt találták meg a Niebelungenlied eredeti kéziratát. Kiállítások, kulturális rendezvények.
  • Tosters romjai: 13. századi várromok Feldkirch fölött. Kilátóhely.
  • Gebhardsberg romjai, Bregezn: itt állt a 11. században épült Hohenbregenz vára, amelyből mára csak a falak maradtak meg. Közülük emelkedik ki a 18. század folyamán épült zarándoktemplom.

Arlberg

Az Arlberg nem csupán egy hegyet jelent, hanem egy hágot is. Az Arlberg-hágó Tirol és Vorarlberg tartományt köti össz egymással.
Az Arlberg hegy Vorarlberg és Ausztria többi tartománya között helyezkedi el. (Vorarlberg: Arlberg előtt)