Wachau

A Wachau, másnéven a wachaui kultúrtáj egy kereken 30 km hosszúságú, Alsó Ausztriában található völgyszoros a Duna mentén. Wachau 2000 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi, Melk és Krems városok között helyezkedi el.

Wachau Ausztria legrégebbi kulturális tájegysége, már 1955-ben természetvédelmi területnek nyilvánították. A táj és környezete egyrészt ausztria középkori arcát arculatát őrzi, másrészt az ausztriai barokk építészet legszebb emlékeit vonultatja fel. Wachauban keskenyedik el a Duna folyóvölgye. A festői táj, a kitárulkozó látóhatár majd a beszűkülő tér, a hegyekkel körül ölelt folyóvidék, az impozáns reneszánsz kastélyok, a szőlőhegyek és a gyümölcsösök játékos változásai elvarázsolják a látogatót.

Wachau területe évezredek óta lakott. Ezen a területen az emberek példás harmóniában élnek környezettükkel, nem rombolják, épp ellenkezőleg. A lehető legtöbbet és legjobbat igyekeznek kihozni belőle. A híres teraszos szőlőskerteket, a pompás kolostorokat és idilli szépségű part menti településeket a folyó felől lehet legkényelmesebben megcsodálni. Egy különleges élményeket kínáló dunai hajókiránduláson mindenképp érdemes részt venni.

Wachau

Wachauban nem elhanyagolható az éttermek és vendéglők sűrűsége sem, ahol józan árakon és magas színvonalon tálalják a regionális konyha fogásait


Wachaui bortavasz

A Wachaui bortavasz Alsó Ausztria egyik legérdekesebb rendezvényénak számít.
Wachau nemzetközileg is elismert osztrák borvidéknek számít. A wachaui tavasz a sárgabarckfák virágba borulásától a nyári napfordulón tartott ünnepségekig tart. Ebben az időszakban, a bortavasz keretében a bor kerül a figyelem középpontjába, azt ünneplik. Maga az ünnep két napig tart.

Wachau


Melk

Wachau déli kapujának is nevezik. A város már Kr. u. 400 körül Melk Nomare néven római erődítmény volt, észak felől védte a dunát.
A város legfontosabb látnivalója a Duna fölött fekvő barokk stílusú épületegyüttes a bencés apátság és apátsági templom, a Melki apátság. A 64 méter magas barokk ikerkupolákhoz óriási kolostorépület illeszkedik.

Mindenképp említést érdemel a plébániatemplom, a régi postaépület, a Kolomani-forrás és a régi kenyérbolt. A város közelében fekszik schallaburgi reneszánsz kastély és az arstetteni kastély.


Krems

Krems Alsó Ausztria egyik fontos és kulturális és gazdasági központja. Már teljesen összeépült a szomszédos Stein és Und városkával.
Krems városa és Wachau egy időben került fel a Világörökségek listájára. Krems története szorosan összefonódik a bortermeléssel. Az idelátogatók macskaköves utcákban hangulatos borozókat, hagyományos és ínyenc éttermeket, valamint egy egészen különleges bor-élményvilágot találnak. A város egyben kongresszusi, kulturális és művelődési központ is.

Krems elbűvölő óvárosa középkori utcáival és történelmi értékű épületeivel együtt alakítja ki a Krems völgy központját.


Dürnstein

A Kremsből induló hajóút első nagyobb állomása, a közelben található a Dürnsteini vár, ahol Oroszlánszívű richárd raboskodott.
A község főterén egy 15. századi plébániatemplom található, melynek főkapuja Matthias Steinl alkotása. Dürnstein egy egy reneszánsz kastéllyal is büszkélkedhet, és számos régi hangulatos fogadó várja a vendégeket.


Spitz an der Donau

Spitz a Wachau szívében fekszik, sokáig róla nevezték el ezt a folyamszakaszt.
A kelta aplapítású város egy szőlődomb alján terül el a Duna északi partján, szemben a 712 méter magas Mühlberggel. Az ellenreformáció idején az evangélisták utolsó mentsváraként szolgált. Spitz főutcája egy 15. századi plébániatemplomhoz vezet. A városhoz közel találjuk meg Hinterhaus, a Kuenring lovagok várának romjait.

A várostól északra a Rote Tor dombjáról gyönyörű kilátás nyílik a wachau völgyére.


Aggstein romjai

Wachau jellegzetes szimbóluma a Duna jobb partján, Melk közelében lévő Aggsbach településen található, a folyó fölé emelkedő szikla ormán.
Az elmúlt évek felújítási munkái nyomán új életre kelt, és nem mindennapi élménykkel kápráztatja el látogatóit. Már a Kuenring fejedelmek idején is számtalan legenda keringett a vár híres rózskertjéről. A Nibelung kiállítás megtekintése és a lovagi lakomán való részvétel maradandó emlék kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Dunai Hajókirándulás

A Melk és Krems között húzódó Wachau alighanem a Duna legszebb szakasza.
Az MS Prinz Eugen és MS Wachau nevű hajók fedélzetéről különös perspektívából gyönyörködhet a környék szépségeiben, a part menti középkori várak és festői szőlőskertek látványában. A hajók étterme a régió jellegzetes finomságait kínálja.