Salzkammergut

Salzkammergut Európa egyik legszebb helyei közé tartozik.
A három tartomány (Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország) között megosztott hegyes-tavas terület legnagyobb része Felső-Ausztria (Oberösterreich) terültéhez tartozik (72%).

Földrajzi tekintetben a Salzkammergut a Mondsee, a Wolfgangsee, az Attersee (See = Tó), a Traunsee, a Hallstattersee, az Altausseer see, a Toplitsee és a Traun folyó völgyének összessége. Hegyei közül elsőként kell említeni a Dachstein csoportot, mely 3000 méteres magasságával és örök hó borította gleccsereivel Ausztria egyik legkedveltebb síparadicsomai közé tartozik.

(Gleccser: Hóból kialakult jégtömeg, ami a saját súlyának nyomása, az alacsony hőmérséklet, és a terepviszonyoknak megfelelően lassú folyamatos csúszó mozgást végez. Tulajdonképpen egy lassan mozgó jégfolyó, mely csak a hóhatár felett képződik.)

Sokan azt gondolják, hogy a Salzkammergut Salzburg tartomány része. Ennek a hiedelemnek elsősorban a névhasonlóság az oka. Salzkammergut mindössze 16%-a tartozik Salzburg tartományhoz.
Tágabb értelemben a Traun-vidéket értik alatta mintegy 2350 km2 területével, szűkebb értelemben az Alpesi tavak tartoznak ide.

A Salzkammergut régió több mint 200 éve kínál egyedülálló és feledhetetlen üdülési élményeket. Az Ausztria szívében található különleges vidékhez összesen 54 Felső-Ausztriai, Salzburg tartománybeli és Stájerországi település tartozik.

Salzkammergut 10 régiója:

  • Attersee
  • Ausseerland Salzkammergut
  • Bad Ischl
  • Fuschlsee
  • Almtal
  • Attergau
  • MondSeeLand
  • Dachstein Salzkammergut
  • Traunsee
  • Wolfgangsee

Salzkammergut Tavai
Altausseer See, Attersee, Fuschlsee, Grundlsee, Hallstatt-tó, Hintersee, Irrsee, Mondsee, Schwarzensee, Toplitzsee, Traunsee, Wolfgangsee

A Slazkammergut régió kristálytiszta tavaival és folyóival, valamint csodás környezetével egyedülálló természeti kincsnek számít.
Az ivóvíz tisztaságú vízkészlet ideális feltételeket teremt a halak szaporodásához.
A Traun, valamint a Toplitzsee, a Grundlsee, a Hallstätter-see és a Traunsee körül elterülő vidék nemcsak szemet gyönyörködtetően szép, hanem különleges kulináris csábításokat is tartogat.
A Traun partján található éttermekben és tradicionális fogadókban különleges ínyenc falatokként kerülnek a frissen fogott pisztrángok, pénzes pérek, csukák és szajblingok az asztalra.


Attersee

Ausztria legnagyobb tava (A Fertő-tó és a Bodeni-tó területét tekintve nagyobb, de ezek nem fekszenek teljes egészében az ország teületén).
Salzburgtól északkeletre található, melyet hét kisebb település vesz körül. Az Attersee kristálytiszta vizében 20 méterig is le lehet látni. A víz minőségét tekintve valóságos Eldorádó az édesvízi búvárok számára, így méltán az osztrák búvársport központja.

Nemcsak a víz alatt, hanem a víz felszínén is számos sportág várja a fizikai kihívásokat keresőket. Az Attersee a vízisi, a halászat, a szörf, a vitorlázás és nem utolsósorban a parasailing paradicsoma.
A szárazon hegymászás, kerékpározás, kirándulás, hegyi kerékpározás, lovaglás, golf és tenisz teszi még színesebbé a sportpalettát.

Színvonalas kulturális rendezvények és a világon egyedülálló Gustav Klimt témaösvény rengeteg lehetőséget kínál az érdeklődőknek a kulturális élményszerzésre!

attersee

Bad Ischl

(Felső Ausztria)
Salzburg tartomány határán fekvő csendes, igazi klimatikus, biedermeier hangulatú város. Salzkammergut közigazgatási központja világszerte ismert üdülőhely, főként az igen hatásos sós, kénes, lúgos gyógyfürdőiről. A város a Traun folyó völgymélyedésében helyezkedik el, 468 méter magasan. Bad Ischl 60 évig volt Ferenc József nyári rezidenciája, ahol életében először találkozott Sissivel, akit később feleségül vett.

Bad Ischl Bad Ischl

A híres Kaiser villa, melyet Zsófia hercegnő építtetett Ferenc József és Sissi számára nászajándékként, ma is látogatható.

1821-ben néhány híres orvos érkezett Bécsből a Salzkammergut régióba. A feltörekvő gyógyüdülőhely, Bad Ischl a modern gyógymódok központjává vált. Nem Sokkal ezután már a császári ház tagjai is Salzkammergutban élvezték a só gyógyító erejét és a csodás természeti környezetet.

Bad Ischl és egyedülálló sós-kénes iszapfürője Zsófia főhercegnének, Ferenc József anyjának köszönhetően vált ismerté. Zsófia főhercegné ugyanis meg volt győződve róla, hogy terméketlensége a Bad Ischl-ben töltött gyógyüdülésnek köszönhetően lett a múlté.
Az úgynevezett sóhercegeket - Ferenc Józsefet, Ferdinánd Miksát és Károly Lajost - több vetélést követően hozta világra.

Hallsattt

A Hallstatti tó partján elterülő barokk kisváros Ausztria egyik legszebb helye. A várossal szemben a Hoher Sarstein, déli irányban a Dachstein található. A város egyik érdekessége, hogy egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a város a szikla lábához, szorosan egymásra épült házak soraiból áll.

Hallsattban található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza. A só alapjaiban meghatározta a város egész történelmét és a mai arculatát is. A hallstatti emberek sóval fizettek az árúért, még napjainkban is jelentős sóbányászati tevékenység folyik. A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta: hall = só, statt = állomás, helység. (A só helye)

Hallstatt Hallstatt

Hallstatt városa 1997-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

hallstatt

Gosau

(Felső Ausztria)
Salzburgtól 75 km-re, 780 méter tengerszint feletti magasságban található település része a Dachstein West sírégiónak. Gosau a Dachstein-csoport 2948 m magas Tornstein nevű csúcsa alatt található meg. A település fő bevételi forrása az idegenforgalom, mely régen a Hallstatti sóbányászathoz szükséges faanyag kitermelés volt. Két közeli tó tartozik Gosau-hoz, a Vorderer Gosausee, valamint a Hinterer Gosausee. A településrő számos Dachstein-i túrára indulhatunk kölönböző nehézségi szinteken.

Gosau kilátás gosausee

A Gosau-tó a salzkammerguti tóvidék legvadregényesebb tava, melyet egy óra alatt körbesétálhatunk, közben gyönyörködhetünk a hegyekben.


Mondsee

A Mondsee tó Felső Ausztriában, az Attersee mellett található. Méretét tekintev a harmadik legnagyobb a tóvidéken. Elsősorban meleg vize miatt közkedvelt. A túrázás kedvelőinek fontos szempont, hogy a tó körül jól kiépített bicikiút található. A tó hossza 11 km, szélessége 1,5 km. A körülötte lévő települések közül az azonos nevű Mondsee település a legnagyob. A városka főterén a hatalmas plébániatemplom nagyszerű barokk homlokzata és a hangulatos, színesre festett házak együttese felejthetetlen látvány.

Mondsee Mondsee

Falusi üdülés Salzkammergutban

Salzkammergutban mintegy 180 minőségileg ellenőrzött paraszt gazdaság kínál falusi üdülést.
A vendégek itt mindent megtalálhatnak, ami egy jólsikerült üdüléshez kell. A falusi szállásadók közül jó néhányan specializálták kínálatukat. Nagyon kedveltek például a lovas üdülések. A vendégek segíthetnek a lovak tisztításában és ápolásában, valamint túralovaglásokon és western hangulatú kirándulásokon vehetnek részt. Némely gazdaságban lehetőség van arra, hogy a vendégek megtanuljanak lovas kocsit vagy lovas szánt vezetni.

Azok a vendégek, akik üdülésüket egy gyógynövényekkel foglalkozó gazdaságban töltik, bepillantást nyerhetnek a varázsnövények mágikus világába. Megtanulhatják, hogyan lehet felismerni az egyes növényeket, azok hol nőnek és milyen hatással rendelkeznek.


Hajókirándulás

A Salzkammeguti régió számos taván közlekednek hajók.
A természetvédelmi területnek számító Altaussee-n a "Johann főherceg" közlekedik. A fedélzetéről csodás kilátás nyílik a Dachstein Hallstatti gleccserére, a Trisselwand-ra és a Loserre. Az Attersee körül elterülő csodás természeti környezetet pedig a Gustav Klimt és Weyregg fedélzetéről ismerhetik meg a kirándulók.
Az Attersee-n közlekedő hajók romantikus esküvők helyszíneként is szolgálhatnak.

A Zille a Fuschlsee-n közlekedik, a Fuschl am See-ben található tóparti sétány és a Fuschl kastélynál működő kastélyhalászat között. A Grundlsee-n, Toplitzsee-n és a Kammersee-n tett hajókirándulás vadregényes vízesések mellett vezet a Traun folyó forrásáig.

A császári időket felidéző sétahajózásban a Wolfgangsee-n lehet része a vendégeknek. A tavon 1873. május 20-án ünnepélyes keretek között vette kezdetét a személyhajózás. A "Ferenc József császár" lapátkerekes gőzhajó és az "Erzsébet császárné" a Strobl, St. Gilgen és St. Wolfgang állomásokat érintve viszi körbe utasait a Wolfgangsee-n.


Kelta túraútvonal

Sankt Georgentől nyugatra, Attergauban emelkedik a 680 méter magas Koglberg.
Ezen a vidéken már az újkőkor óta folyamatosan élnek emberek. A kelta túraútvonal az emberiség történelmének korai időszakába vezeti vissza a látogatókat, és érint egy régészeti leletek alapján rekonstruált kelta lakóházat, valamint egy kemencés házat is. A kelta túraútvonal mentén két élménysziget, kilenc információs állomás és egy kaland játszótér várja a kirándulókat.

A túraútvonal különleges élményt nyújt mindenkinek. Igény esetén történelmi ruhába öltözött idegenvezető kíséri a látogatókat. kosarában olyan tárgyakat is magával visz, melyek jól példázzák a kelták életét és a helyi természeti értékeket.


5 Ujj kilátó (5fingers)

A Hohe Dachstein 2995 méteres magasságával a Dachstein-hegység legmagasabb hegycsúcsa, egyben Felső Ausztria és Stájerország legmagasabb pontja.
A hegycsúcsközeli régióban hét gleccser is található, melyek sajnos 1850 óta folyamatosan fogynak és időközben már elveszítették a felszínük 50 százalékát. Egyedülálló alpesi panorámát kínál a Dachsteinról a Krippenstein fennsíkon található (5fingers) 5 Ujj kilátó és túracélpont. Ez az Alpok egyik legbámulatosabb kilátópontja, mely hasonlít egy nyitott tenyérhez. A lelátóból öt stég nyúlik ki a 400 méter mély szakadék fölé.

5 újj kilátó 5 újj kilátó

A kilátó mindegyik ujja egy különlegesség, az egyik stég(ujj) alja teljes egészében üvegből készült, így semmi sem zavarja meg a tökéletes kilátást. Az 5-ujj éjfélig ki van világítva, így még este a távolból is látható.


Dachstein barlangok

Ausztria egyik legjelentősebb természeti csodájának felfedezése több mint 100 éves múltra tekint vissza.
1910-ben léptek kutatók első alkalommal a hegység föld alatti jégbirodalmába és fedezték fel a Dachstein barlangvilágát. Mélyen a hegy belsejében a természet bizarr jég és kőképződményekből alkotott csodás mesevilágot, amely minden látogatót ámulatba ejt. Az 1418 méter magasan található Óriás jégbarlang minden évben 150 000 látogatót vonz.

A barlang 30 000 köbméternyi jégvilágát egy 1 kilométer hosszú utvonalon járhatják be az érdeklődők. A Mammut-barlangban a látogatóknak olyan élményekben lehet része, amelyet a barlangkutatók is csak több napos föld alatti lét után élhetnek át.

Dachstein cave Dachstein cave

A völgyben található, hegyi patakok által behálózott Koppenbrüller barlang pedig hóolvadáskor vagy kiadós esőzések után a színek különleges játékával ajándékozza meg a kirándulókat.

Obertraun

Obertraunhoz tartoznak a híres Dachstein barlangok. A Hallstatti tó partján fekszik 514 méterrel a tegerszint felett. A lakosok száma körülbelül 1000 fő. A településről lehet felvonóval feljutni a Dachstein Krippenstein nevű csúcsára, mely 2077 méter magason található. Ezen az úton juthatunk el két híres barlanghoz, a Mammutbarlanghoz és az Óriás jégbarlanghoz (Rieseneishöhle). A harmadik felvonó alsó állomása közelében van.

Obertraun Obertraun

A balangok és hegycsúcsok látogatása mellett egyéb elfoglaltságot is találhatunk Obertraunban. Télen lehet síelni vagy snowboardozni. Nyáron pedig választhatjuk a hegyi kerékpározást, az uszást, a kajakozást, és még sorolhatnánk.


Advent Salzkammergutban

Az adventi hagyományok ápolása és őrzése Salzkammergutban különös jelenőséggel bír. A több száz éves kulurális örökségnek és a máig őrzött hagyományoknak köszönhetően az év legmeghittebb időszakát még ma is változatlan formában ünneplik az itt elő emberek.
Az üdülővendégek szintén belekóstolhatnak ebbe a különleges varázslatba, amely ilyenkor az egész vidéket belengi. Ezen a négy decemberi hétvégén minden egyes régió a karkterének megfelelően, a maga módján ünnepel adventi vásárral, régi hagyományokkal és változatos kulturális programokkal.

Bad Mitterndorf Advent Advent in Hallstatt

Az adventi időszak másik fénypontja Salzkammergutban a karácsonyfa felszentelése, amely több évtizedes hagyományokra tekint vissza. A szertartás keretén belül néhány méter mélyre a tóba engednek egy karácsonyfát, amelyet a búvárok karácsonyi zene kiséretében hoznak ismét a felszínre. A többi búvár eközben fáklyával a kezében kört alkot, amíg a karácsonyfa ismét a partra kerül.